Jesu li lokalni izbori i kampanja pravi razlog stagnacije na europskom putu BiH?

Vijesti 13. sep 202420:01 0 komentara

Nova posjeta Bosni i Hercegovini nove čestitke i riječi podrške. Ovaj put ministrica pravde Austrije Alma Zadić posjetila bosanskohercegovačkog kolegu, ministra Davora Bunozu. Naglasivši neophodnost pravosudnih reformi čestitala je na do sad urađenom. No, domaći lideri neophodne pravosudne reforme više imaju u planu nego na dnevnom redu.

Nova podrška integracijama, čestitke na zelenom svjetlu za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom, ali i naglašavanje neophodnosti za reformama. Posebno onim u oblasti pravosuđa.

“Budućnost Bosne i Hercegovine leži u Evropskoj uniji. Za Austriju i mene kao ministricu pravde posvećenost vladavini prava, ljudskim pravima kao jačanje stabilnosti regije predstavljaju ključne političke prioritete”, kazala je austrijska ministrica.

Političarima u BiH deklarativno to su prioriteti, no praksa pokazuje drugačije.

Napredak na polju vladavine prava ključan je za napredak Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj uniji. Očekivanja visoka, najave brojne, izgleda na mnogo čemu se i radi. Međutim, onog konkretno usvojenog je malo.

Izmjene Zakona o VSTV-u u decembru su stupile na snagu, ali bez ključnog Odjela za integritet kojim bi imovina nosilaca pravosudnih funkcija bila provjeravana i tako barem djelimično spriječena korupcija u pravosuđu. Tek sada konkurs za zapošljavanje u toku, pa slijede sigurnosne provjere, a tek onda pravljenje imovinskih kartona.

“Mi smo tek na početku. Nismo ispunili ni ove preduslove iz onih osam koraka posljednjih. Dakle, prvo trebamo ispuniti te uslove, a tu je u međuvremenu ostalo pitanje novog Zakona o VSTV-u, Zakona o sudovima, unaprjeđenje zakonodavstva vezano za borbu protiv korupcije”, ističe Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency International BiH.

Iako su izmjene godinama usvajane, sada je prolongirano njihovo provođenje. Potrebni nacrt novog zakona skoro spreman, ali upućeni skeptičnost temelje na dosadašnjim iskustvima.

“Trenutno imamo jedan nacrt do kojeg smo došli, mi smo u petom mjesecu zatražili mišljenje Venecijanske komisije, krajem šestog mjeseca smo dobili 30-40 stranica prijedloga, sugestija i mi trenutno radimo na ugrađivanju tih sugestija u nacrt zakona”, pojašnjava ministar Bunoza.

Iako je ministrica pravde Austrije izrazila zadovoljstvo usvajanjem Zakona o sukobu interesa iz TI BiH podsjećaju da potrebna komisija također još nije formirana, a mehanizam predviđen Zakonom o slobodi pristupa informacijama isto, kažu, ima manjkavosti. A Evropska Unija od BiH traži konkretne reforme ili barem potrebni plan neophodan za povlačenje sredstava iz Plana rasta. No, ni tu nema sloge, kao ni o pitanju Ustavnog suda, ali ni Zakona o sudu BiH.

“Nekoliko puta sam stavljao na dnevni red, molio da se usvoji taj zakon, nažalost sporno je ime grada. Meni, ne mogu to nikako prihvatiti. Ja se nadam da kada prođu ovi lokalni izbori da ćemo se vratit onim temama koje su bitne”, optimističan je ministar Bunoza.

Korajlić smatra da iza svega toga stoji pokušaj da se umanje nadležnosti državnih pravosudnih institucija tako što će se Sudu Bosne i Hercegovine onemogućiti da procesuira da provodi sporove vezane za određena krivična djela.

Ministar tvrdi da smanjenja nadležnosti nema, a napretku i novom zamahu se nada nakon završetka predizborne kampanje i lokalnih izbora, što mnogi vide kao opravdanje za trenutnu stagnaciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!