Jesu li pribavljeni dokazi o “Sky” aplikaciji zakoniti? Čekaju se prve optužnice

Vijesti 14. nov 202219:31 2 komentara

Svaki dan se očekuje da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podigne prve optužnice za međunarodnu trgovinu drogom, a u vezi sa korištenjem “Sky” kriptovane aplikacije. Dok osam državnih tužilaca radi na “Sky” predmetima, polemika se vodi u pravnim, ali i političkim krugovima. Jesu li dokazi pribavljeni na taj način zakoniti, hoće li ih sudovi u Bosni i Hercegovini prihvatiti kao vjerodostojne?

Ispod morske površine, u luci Ploče, na dnu kontejnera iz Turske, ronioci su imali neobičan posao, ne tako davno. Hrvatska policija zaplijenila je tada 220 kg heroina, koji je bio namijenjen za tržište Belgije. Za naručioca narko posla, tada je označena “jedna” kompanija iz Trebinja. Koja? Odgovor bismo mogli dobiti vrlo brzo, jer osam državnih tužilaca Bosne i Hercegovine spremaju optužnice u “Sky” predmetima. Prvi čovjek Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) za Glas Amerike, nije prejudicirao da li će “Sky” kripte biti validan sudski dokaz, ali…

“Čak i da bude negativna odluka, da kažu da ti dokazi sami za sebe nisu zakoniti, agencije za provođenje dokaza i tužilaštvo će imati neki trag da je neko nešto radio nezakonito”, naveo je Halil Lagumdžija, predsjednik VSTS-a.

Nezakonito su nedavno u pošiljci šećera i koka-kole uvezena 73 kg kokaina iz Kolumbije. Kako su dospjeli u skladište jednog trgovačkog lanca u Doboju, zašto se čekalo danima da se sve prijavi i objavi, malo ko bi da govori pred kamerama. Jasno je da je 73 kg kokaina na ulici rasparčano, donosi dobit od 10 miliona KM.  Veliki novac je u igri, ali i veliko pitanje, da li će sudovi u Bosni i Hercegovini dokaze iz “Sky-a” i “Anoma” prihvatiti kao zakonite?

“Prema Krivičnom zakonu BIH, oni ne mogu biti sudski dokazi. Dakle, ako nije ispoštovana sudska procedura, u smislu da je tužilac predložio, a sudija za prethodni postupak dao naredbu da se provede određena mjera tajnog praćenja ili u ovom slučaju presretanja komunikcije, sve to na sudu pada. Imamo slučajeve u Francuskoj, isto po ovim saznanjima sa ‘Sky’ aplikacije, da su predmeti padali, međutim…”, rekao je Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta sigurnosti u Banjaluci.

To je more operativno upotrebljivih podatka, dodaje Ćeranić. Bivši sudija Ustavnog suda BIH Krstan Simić oštro kritikuje domaće pravosuđe. Vjeruje da postoji osnov da “Sky” dokazi budu prihvaćeni, iako se kada su donošeni zakoni o krivičnom postupku, za njih nije znalo.

“Sud će o tome odlučiti i biće vrlo zanimljivo njihovo stanovište. Ali po meni to je potpuno validan dokaz s obzirom na okolnosti, kako je nastao, kako je pronađen, kako je upotrijebljen”, naglasio je Krstan Simić, bivši sudija Ustavnog suda BiH.

Iako domaće zakonodavstvo ne prepoznaje dokaze sa kriptovanih aplikacija, iz tužilaštva uvjeravaju da će oni biti validni, jer su pribavljeni putem međunarodne pravne pomoći. Blizu 2.500 osoba u BiH koristilo je “Sky” i “Anom”. Za sada je zbog povezanosti sa kriminalnim aktivnostima uhapšeno njih oko 100. EUROPOL nije svim agencijama u BiH dostavio podatke iz “Sky” apčlikacije. Nepovjerenje iz vana, postoji i međusobno između agencija. Dok je MUP RS, makar prividno, hapšenjem pojedinih inspektora otpočeo borbu u svojim redovima, mnogi prst upiru u bh. tajnu službu. Jesu li oni koji su trebali da raspakuju kriminalnu narko hobotnicu, postali njen krak? Vodi li istraga do vrha OSA-e?

“Ona je već dovela do direktora obavještajno sigurnosne agencije. Jer je čovjek taj koji je u stalnim kontaktima i komunikacijama sa dvojicom ljudi koji su u kućnom pritvoru”, istakao je Aljoša Čampara, federalni ministar unutrašnjih poslova.

Dok se ime Osmana Mehmedagića i njegovih saradnika spominje često u javnosti u vezi istraga u “Sky” predmetima, prvi čovjek OSA-e ni riječi. Agencija tradicionalno zatvorena za medije, nije odgovorila na više N1 upita.

Heroin uvozimo sa istoka, kokain sa zapada. Bosna i Hercegovina tranzitna je zemlja na globalno poznatoj Balkanskoj ruti. Export-import u narko poslovima ide nam baš od ruke, ali ne ide u prilog. Posebno zbog sumnji da su “Sky” prljavi novac, prali direktno, ili makar za pranje znali, mnogi policajci, tužioci, sudije, političari.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare