Jevrejska zajednica BiH: Borba s gubitkom tokom Holokausta ostaje trajna obaveza

Vijesti 25. jan 202213:49 0 komentara
Anadolija

Jevrejska zajednica Bosne i Hercegovine je izdala saopštenje za javnost povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Generalna skupština UN je na zasjedanju od 01. 11. 2005 god. usvojila rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta. Za datum obilježavanja, odnosno sjećanje na 6 miliona Jevreja stradalih u Holokaustu tokom II svjetskog rata, izabran je 27 januar, dan kada su jedinice Sovjetske armije 1945. god. oslobodile najveći nacistički koncentracioni logor – Aušvic.

Međunarodni dan sjećanja na holokaust se posebno obilježava u europskim zemljama u kojim je tokom II svjetskog rata život izgubilo 53 miliona ljudi, među kojima gotovo 31 milion civila.

“Holokaust je bio genocid bez presedana, bio je to sveobuhvatan i sistematičan čin koji je provela nacistička Njemačka zajedno sa svojim saradnicima, s ciljem da uništi čitav jevrejski narod, a njegovu kulturu i tradiciju izbriše s lica Zemlje. Osnovni motiv za Holokaust bila je antisemitska rasistička ideologija nacista. Jevreji nisu bili jedina žrtva nacističke Njemačke, ali bili su jedini narod koju su željeli potpuno istrijebiti – to je ono što je jedinstveno za Šoa (Holokaust)”, stoji u saopštenju Jevrejske zajednice BiH.

Ističu da je između 1933. i 1941. nacistička Njemačka vodila je politiku koja je Jevrejima otela sva njihova prava i imovinu.

“Potom je slijedilo njihovo obilježavanje te organizirano koncentriranje jevrejske populacije. Ta politika imala je široku podršku u Njemačkoj i velikom dijelu okupirane Evrope. Godine 1941., nakon invazije na Sovjetski Savez, nacisti i njihovi saradnici pokrenuli su plan istrebljenja svih Jevreja. Krajem 1941. politika se razvila u sveobuhvatnu, sistematsku operaciju smrti koju su nacisti nazvali “Konačno rješenje jevrejskog pitanja”, navode iz Jevrejske zajednice BiH.

Do kraja rata 1945. godine, oko šest miliona Jevreja je ubijeno.

“Borba s gubitkom i moralnim kolapsom koji se desio tokom Holokausta trajni je izazov i obveza za čovječanstvo širom svijeta. Među najzloglasnijim logorima smrti na tlu nekadašnje Jugoslavije bili su „Jasenovac“ (na tlu današnje Hrvatske) i Sajmište kraj Beograda. Obilježavanjem ovog međunarodnog dana prilika je da se uz odavanje počasti milionima nedužnih žrtvava, jačaju snage protiv rasističke mržnje koja je dovela do Holokausta, a što se upravo postiže konstantnim isticanjem važnosti sjećanja na preživjele, žrtve, spasitelje i osloboditelje”, dodaju.

Iz Jevrejske zajednice BiH ističu da poistovjećivanjem sa žrtvama i očuvanjem uspomena na njih, svijet buduće generacije uči lekcijama iz najtamnijih stranica prošlosti i time neprestano podiže savijest o opasnostima od radikalnih, ekstremističkih pokreta i totalitarnih režima, suvremenim oblicima antisemitizma, ksenofobije i svim drugim oblicima mržnje.

“Obilježavanje 27. januara, je i prilika da države, institucije, civilno društvo i građani imaju mogućnost da se podsjete o činjenicama Holokausta, razmišljaju o njima te poduzmu aktivnosti koje su usmjerene na zauzimanje kritičkog stava prema politikama koje šire mržnju, netrpeljivost, nasilje i strah”, nagčašavaju iz ove zajednice.

Jevrejska zajednica Bosne i Hercegovine u suradnji sa Vijećem ministara i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice i uz medijsko pokroviteljstvo BHT1. 27.01.2022. organizuje niz događaja povodom obilježavanja ovog dana. Partner filmskog programa obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta je kino Meeting Point, u saradnji sa Conference on Jewish Material Claims Against Germany (Claims Conference), kinom Cineplexx Mostar i M.T. Abraham group.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!