Još jedan femicid u BiH: “Bio je nasilan prema njoj, provjeravao ju je, nadležni su morali biti upoznati sa slučajem”

Vijesti 15. maj 202422:51 0 komentara
N1

Opet femicid. Vrlo sličan horor onom od prije nekoliko dana u Gradačcu. U Miljevini kod Foče, muškarac je pištoljem ubio suprugu pa sebe.

Na samom ulazu u Miljevinu, ionako tiho mjesto, nakon događaja od prethodnog dana, postaje tiše.

Mještani Miljevine danas u šoku. Nisu željeli pred kamere. Sve se dogodilo na samo nepun kilometar od Miljevine, u mjestu Rataji.

Mjesto gdje se dogodio ovaj zločin, dan ranije, negdje nakon 17 sati, nije bilo teško naći, ali iz pijeteta i razumijevanja prema članovima porodice, koji su tražili da ne snimamo njihov dom, tako smo i postupili. Rijetki su smogli snage i stali pred naš objektiv – saglasni – o unesrećenoj ženi samo riječi hvale. Ponašanje njenog supruga, nije za pohvalu, kažu potreseno. Znake nasilnog ponašanja prema svojoj supruzi pokazivao je i ranije, ali ovakav tragičan ishod niko nije očekivao.

“Bio je nasilan prema njoj. Provjeravao ju je. Ona je radila svoje poslove, išla je da zaradi dinar za tu djecu koju je školovala. Što se tiče nje, ona je bila ispravna i dobra žena. On je bio da Bog sačuva”, ispričao nam je rođak porodice, Radivoje Todorović.

Radivojeva supruga dodaje da je njihov rođak prije zločina telefonom pozvao jednu od svojih kćerki i saopštio joj svoju namjeru, nakon čega je alarmirala svoje rođake da pomognu njenoj majci. Međutim, bilo je prekasno.

“Snaha mi priča da je on nazvao kćerku i rekao – ubiću i nju i sebe. Dijete je njegovo nazvalo i reklo – strina, molim te, otiđi dole, spasi mi majku. Ona je skočila da je spasi jer je tako i ranije spasavala, par puta. Nije to njemu prvi put, ko se nadao ovome. Sad, da li su oni znali da on ima pištolj ili nema, ja u to ne ulazim. Vjerovatno je to i bez dozvole”, kaže Jovanka Todorović.

Da li je lokalna policija ranije intervenisala, nije potvrđeno, ali naša sagovornica kaže su morali da budu upoznati s ovim slučajem, jer se radi o malom mjestu u kojem se ništa ne može sakriti. U porodičnoj kući nakon ubistva i samoubistva, nezvanično je pronađen pištolj. Uviđaj su izvršili pripadnici Policijske uprave Foča, u prisustvu postupajućeg tužioca Okružnog tužilaštva u Trebinju.

Opširnije u prilogu Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!