Još jedan govor koji nije usaglašen u Predsjedništvu BiH

Vijesti 21. sep 202320:04 4 komentara
Željko Komšić u UN-u (N1)

Svaki govor u Ujedinjenim nacijama iznova potvrdi potpuno suprostavljene vanjskopolitičke ciljeve u Bosni i Hercegovini. Ovoga puta to se dogodilo nakon govora predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića. U svome govoru kritikovao je odnos Srbije i Hrvatske prema BiH, a najviše reakcija izazvala je njegova usporedba hrvatskog premijera s Vladimirom Putinom.

Od zemalja koje okružuju BiH samo Crnu Goru nije kritikovao. Najsnažnije je kritikovao premijera Hrvatske koji je nakon presude Kovačević u Strazburu poručio da će se zalagati za ‘legitimno predstavljanje’.

“Nepoštivanje presuda međunarodnih sudova, kako se moglo čuti od premijera susjedne zemlje, podsjeća na onaj odnos prema međunarodnom pravu kakav je Vladimir Putin izgradio u slučaju Ukrajine”, kazao je Komšić.

Još jedan govor koji nije usaglašen u Predsjedništvu BiH, a ni sa ambasadorom BiH u UN.

“Ne, ja ne mislim da je gospodin Plenković isti kao Vladimir Putin. To nije moj stav, naprotiv. To ne vjerujem da je izlaganje koja su potpisala druga dva člana Predsjedništva. Ne znam, ali ne vjerujem. To je očigledno stav gospodina Komšića koji će još dosta rasprave izazvati”, rekao je Zlatko Lagumdžija, ambasador BiH u UN.

“Komšič krši međunaordno pravo jer parazitira na tuđem pravu”, odgovorio je ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

“BiH je dobila status kandidata zahvaljujući Hrvatskoj, koja je ostvarila sve svoje spoljnopolitičke ciljeve i gdje predsjednik Vlade Andrej Plenković posebno podržava BiH, a sada se zajedno sa drugim zemljama članicama zauzima za otvaranje pristupnih pregovora između BiH i EU. Nije nam jasno u ime koga Komšić to radi i zašto to radi? Još jedanput ponavljam, on je uzurpator i štetočina, on parazitira na tuđem pravu”.

No nije Plenković jedini koji se našao u Komšićevom govoru.

“Naš trenutni politički sistem vješto koriste naši zapadni i istočni susjedi i preko etničkih zajednica u BiH, na koje navodno polažu nacionalno pravo, vrše upravljanje BiH i to ne sa primarnim ciljem da pomognu pripadnike tih zajednica, nego sa ciljem da BiH ili podjele ili obesmisle kao državu”, istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Brzo su reagovali Komšićeva koleginica iz Predsjedništva i prvi čovjek RS, i to iz Srbije, gdje obilježavaju dane Republike Srpske.

“Ne slažem se apsolutno, pogotovo kada je u pitanju Srbija, jer ne vidim ništa što je problematično kada je u pitanju odnos Srbije prema BiH. Uvijek promovišu Dejtonski sporazum, dogovor dva entiteta i tri naroda”, rekla je Željka Cvijanović.

“Sve što je rekao, rekao je kao svoj stav, to nije stav BiH. Ali se stvara jedna nakaradna situacija gdje mi Srbi u RS treba da budemo u zemlji u kojoj ne možemo da funkcionišemo. A jeres je ako kažemo da pripadamo srpskom narodu da smo zagledani i da volimo Srbiju”, dodao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

U Njujorku su i predsjednici Hrvatske i Srbije, no bez komentara na Komšićev govor. Vučić je komentarisao i stanje u Nagorno-Karabahu, no ne i optužbe da se miješa u unutrašnje stvari u BiH poslate sa govornice u UN.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare