Još nekoliko sati do konačne odluke: Hoće li BH Telecom ugasiti signal N1?

Vijesti 31. aug 202219:48 0 komentara

Stotine hiljada gledatelja, koji su N1 proteklih godina pratili na platformi BH Telecoma Moja TV, od ponoći će ostati bez signala N1 ukoliko uprava BH Telecoma ne promijeni odluku da uoči početka izborne kampanje u BiH ugasi signal međunarodne informativne televizije, najgledanijeg kablovskog kanala u Bosni i Hercegovini.

“'N1 je dobrodošao’ na platformu Moja TV, ali ne na komercijalnoj osnovi kao do sada, nego besplatno, odnosno pod istim uslovima kao druge informativne televizije”, saopćio je BH Telecom, ne navodeći činjenicu da ostale informativne televizije koje ima u ponudi, poput Al Jazeera i TRT, nisu ni tražile nikakvu naknadu, jer se finansiraju od drugih država.

Poziv BH Telecoma da im se omogući distribucija N1 na nekomercijalnoj osnovi samo je iznuđen potez nakon burne reakcije javnosti, znajući da je nemoguće da bude prihvaćen, stav je United Media, jer je osnovni izvor finansiranja N1 i rada više od 100 medijskih profesionalaca u N1 BiH upravo naknada za distribuciju”.

BH Telecom još može dokazati da je N1 dobrodošao i da ga ne gase zbog politike

Sve komercijalne televizije, uključujući i brojne TV kanale u vlasništvu Telekoma Srbije, BH Telecom plaća milionskim iznosima, što kao javno preduzeće krije od javnosti, dok televiziji N1 nudi dobrodošlicu, ali besplatno. Sve ovo ukazuje na političke, a ne poslovne motive najave gašenja signala N1, na što su reagirale američka i britanska ambasada, kao i vodeće međunarodne institucije u Bosni i Hercegovini. Poručuju – sloboda i medijski pluralizam ključni su za građane u donošenju sopstvenih, informisanih mišljenja i odluka.

Ugovor između kompanije United Media, kao vlasnika N1 televizije, i javnog preduzeća BH Telecom, okončava se s 31. augustom, što znači da uprava tog javnog preduzeća ima vremena do ponoći prihvatiti novu, sniženu ponudu United Medije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad