Još nema obećanih potpisa za sastav nove Vlade FBiH

Vijesti 09. feb 202321:08 1 komentar
N1

Obećanih potpisa za sastav nove Vlade Federacije BiH na čijem bi čelu bio Nermin Nikšić još uvijek nema, ali ima uvjeravanja političkih lidera da broj ruku nije sporan. Samo treba da usaglase program rada. U međuvremenu CIK, je potvrdio kandidatsku listu za rukovodstvo FBiH, a DF-ov Zlatan Begić uputio žalbu Apelacionom Vijeću suda BiH.

Zlatan Begić, DF-ov kadar iz reda ostalih nezadovoljan činjenicom da CIK nije prihvatio njegovu kandidaturu za predsjednika-potredsjednike FBiH, žalio se apelacionom vijeću Suda BiH, od koga očekuje negativnu odluku.

“Ja sam se žalio na moju nemogućnost da budem kandidat zbog odluka Christiana Schmidta. Vidim da to ljudi iz SDP-a pokušavaju napraviti spin, iz prostog razloga jer nemaju te potpise kojis u rekli da će juče, danas skupiti, pa sada kao prolongira se izbor predsjednika radi moje žalbe”, kaže Begić.

Iz stranaka tzv. osmorke uvjeravaju da je sve pod kontrolom, da imaju dovoljno ruku, te da problem može nastati kada SDA-ov Refik Lendo bude izabran u rukovodstvo FBiH. Vjeruju da će on blokirati imenovanje Vlade FBiH, na čijem bi čelu trebao biti Nermin Nikšić.

“Sutra i do ponedeljka će biti i one završene, potpisi skupljeni i prezentirani našoj javnosti, i zaplet koji će se vjerovatno zvati slučaj Lendo vrlo brzo. Kažem slučaj Lendo, jer će se vjerovatno govoriti o tome kako jedan član SDA po nalogu stranačkih šefova neće željeti ispoštovati volju oba doma, i htjeće da blokia. Prognoziram”, kaže Elmedin Konaković, predsjednik NIP-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

A u SDP-u danas predstavnici osmorke, bez prisustva lidera govorili su o planu rada za naredni mandat. O broju ruku koje bi u Parlamentu FBiH trebale podržati Nikšića, tvrde nije bilo rijeći. Simbolično, pred novinare su izašli predstavnici SBiH-a i NIP-a u čije se ruke najsnažnije gleda.

“Ja mislim da je većina u PFBIH potvrđena kroz izbor rukovodstva izbor radnih tijela, i usvajanja radnih tijela. Mi smo bili jasni, nas zanima program, programska koalicija, mi ćemo to podržati”, kaže Admir Čavalić iz SBiH.

“Špekuliše se da je SBIH zainteresovan za energetski sektor. Grupa stranaka koju čine NES i SBIH, mi jesmo zainteresovani za taj sektor. Nemamo mi još uvijek kadrovsko rješenje”, kaže Jasmin Emrić iz NES-a.

Prije deset dana predsjednik SDP-a Nermin Nikšić najavio je promptno skupljanje potpisa poslanika koji će podržati Vladu Federacije BiH. Tada je poručio da ZNG, zbog izbora Zlatka Miletića nije dio osmorke. A iz NES-a da se oni ne odriču partnera, ali da ostaju dio koalcije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare