Još uvijek ništa od osvježenja, visoke temperature zadržat će se i u narednim danima: Vode bi moglo nestati, nadležni apeliraju da se koristi racionalno

Vijesti 15. jul 202422:02 0 komentara

Još uvijek ništa od osvježenja. Visoke temperature zadržat će se i u narednim danima, zbog čega je na snazi i crveni meteoalarm. Građani imaju različite recepte za rashlađivanje, a nezaobilazan je dovoljan unos vode. Ipak, nje bi moglo nestati, pa nadležni apeliraju da se koristi racionalno. Čak i u ovim vrelim danima.

Vrelih 40-ak stepeni u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine. U Sarajevu, živa je rasla do 35 stepeni. Mjesto više tražilo se u hladu, uz standardnu opremu, sunčane naočare, šešir i flašu vode.

“Sve je tu, komplet oprema. Pa dobro je, malo vani, malo u kući više”; “Ljetno dijete, pa zato sunce volim. Ali inače, sve okej. (Kako se inače rashlađujete?) (Maše lepezom) Da i Vas rashladim? Vidite kako lijepo rashladi. I voda”; “Ja sam 60+, nosim se, juče smo išli van grada, u prirodu, na Trebević, bili smo na Jahorini, na vrelu Miljacke, pa je sve podnošljivije, ali znam da se ne mogu svi ljudi tako organizirati. Ali baš je loše”, samo su neki od komentara građana.

Koliko građani teško podnose visoke temperature, pokazuju pune ambulante. Za samo 72 sata, ljekari su pregledali više od 1400 pacijenata. Simptomatologija je različita. Dijareja, mučnina, vrtoglavica, hipertenizija, bolovi u grudima, uglavnom su to posljedice pretjeranog izlaganju suncu.

Mirsad Hošić, Hitna pomoć KS:

“Mi smo očekivali povećan broj, ali iskreno malo previše, u noćnim satima, prosječno u roku 24 sata dođe oko 450 pacijenata, što u ambulanti, što na terenu. Virus proljev-povraćanje je najčešće posljedica termički neobrađene hrane. Da li se nedovoljno opere, odnosno skuha. Virus ima afinitet za tu prljavštinu, i mi to prljavim rukama unesemo, najčešće izvor infekcije smo mi. I imamo situaciju koju imamo trenutno kod nas.”

I dok ljekari preporučuju unos tri litra tečnosti dnevno, iz javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija pozivaju na racionalno korištenje vode. Istovremeno, ne radi se mnogo na otklanjanju kvarova zbog kojih se bespovratno gubi pitka voda.

Takva je situacija, između ostalog, u sarajevskom naselju Faletići. Voda izvire u domaćinstvu Razije Paldum i nastavlja svoj put. Za dvije i po godine, koliko postoji problem, ko zna koliko litara vode je izgubljeno, kaže Razija. A sve je to, dodaje, posljedica lošeg rada.

Razija Paldum:

“Dvije i po godine to traje. Poslala sam do sada 5 mejlova u Butile, išla u vodovod moljakala ljude, koga sam znala molila da se interveniše. Međutim ništa nisam uspjela. Došli su prije tri mjeseca, obilježili tu da će kao iskopati, i ništa od toga nema. Evo tu je voda curi već godinama, dvije godina je tinjala, i prije nekoliko mjeseci je buknula i evo možete se ovdje i kupati. A pričaju nam da štedimo vodu, da moramo biti racionalni, da vodimo računa, a ovamo na svakom, kod mene curi voda, u Škaljinom sokaku su radili prije 15 dana, kopali su, završili, asfaltirali, prije par dana opet voda izvire ispod asfalta.”

U pojedinim naseljima, pak potpuno drugačija slika. Gotovo svakodnevno, građani bivaju uskraćeni za ovaj najvažniji resurs. I to na plus 40 stepeni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!