“Jučer se okupio najveći broj ikad, protestovat ćemo dok se Schmidt ne obrati”

Vijesti 26. jul 202210:43 > 12:50 1 komentar

Dervo Sejdić među prvim je građanima koji je pozvao na proteste protiv najavljenih mjera koje bi mogao nametnuti visoki predstavnik Christian Schmidt. Cijelu prethodnu noć proveo je ispred zgrade OHR-a, a danas, pomiješanih osjećanja, poručuje: "Jedini sankcionisani bit će građani!"

“Sretan sam, jučer se okupio najveći broj na protestima ikad u Bosni i Hercegovini. Nesretan jer nam se nije obratio visoki predstavnik. Očekujemo da kaže ono što ima – ili će nametnuti izmjene, ili će odustati. Građani će protestovati sve dok se ne obrati”, naglašava jedan od inicijatora okupljanja, Dervo Sejdić, za N1.

Podsjeća da Schmidtov plan nije u skladu niti sa evropskim, ni demokratskim principima, a samim tim ni sa svih pet presuda Suda za ljudska prava u Strazburu.

“To je nešto što ne postoji ni u jednoj zemlji Evropske unije i šire”, podcrtava.

N1 ekskluzivno saznaje sadržaj nacrta mjera za FBiH koje će nametnuti Schmidt

“Sankcije samo za građane”

Schmidta su, kaže Sejdić, okupljeni građani pozvali da bonske ovlasti iskoristi na drugi način, mnogo korisniji po Bosnu i Hercegovinu.

“Imate negiranje njega kao autoriteta i odbacivanje njegovih odluka od NSRS, sijaset akcija koje zaslužuju sankcije, dok on nikoga ne sankcioniše”, govori Sejdić, podsjećajući samo na neke od skorašnjih poteza vladajućih koji su, po njemu, zaslužili sankcionisanje – od blokade institucija, do odbijanja ukidanja akciza, pa sve do povećanja plata za zvaničnike.

Upravo oni zvaničnici koji Schmidtu iskazuju nepoštovanje i ignorišu njegove odluke, tvrdi Sejdić, bit će nagrađeni najavljenim izmjenama.

“A promijenjenim Izbornim zakonom Schmidt će sankcionisati samo građane Bosne i Hercegovine”, ubijeđen je sagovornik N1.

S druge strane, izostanak okupljanja građana za druge gore pomenute egzistencijalne probleme vidi u nedostatku građanske solidarnosti.

Sejdić se iz studija N1 vraća pred zgradu OHR-a gdje će nastaviti sa protestima i gdje ga čeka već oko stotinu građana koji su u zrak digli natpise: “Nismo plemena!”. Poziv svim ostalim građanima za dolazak stoji otvoren, dok se, sa druge strane, danas ne očekuje dolazak političkih lidera.

Jedino fer bi bilo, zaključio je Sejdić, da se o ovoj temi nastaviti razgovarati nakon provedenih oktobarskh izbora.

N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare