“Jugoslavija za mjesec dana imunizirala 18 miliona, šta da je bila ova vlast”

Vijesti 07. apr 202121:22 > 22:20 2 komentara
N1

U bivšoj Jugoslaviji 1971. imunizirano je 18 milion građana za mjesec dana zbog pandemije variola vere. Da je situacija slična sadašnjoj, da je ova vlast bila u Jugoslavija, mislim da bi se epidemija variola vere proširila tako da bi cijela država bila karantin nekoliko godina, kazao je u Pressingu na N1 dr. Bakir Nakaš.

Vjerujete li u najave Federalne vlade da će nabaviti dva puta po 250.000 vakcina?

Vjerovat ću kad ih nabave. Dok vakcine ne vidim na aerodromu, ne vjerujem im.

Koje preferirate vakcine?

Preferiram onu koja je raspoloživa. Što znači da se trebalo voditi logikom da su najbolje vakcine koje su bile raspoložive, koje su se mogle lakše nabaviti. Vjerovatno su odgovorni imali i opterećenje da li će neke vakcine priznati Evropska unija, ali nije se trebalo voditi računa da li su “istočne” ili “zapadne”, da li je moderna nano tehnologija proizvodnje ili klasična.

Da li ste se vakcinisali?

Nisam. Pokušao sam se preko Zavoda prijavit pet ili šest puta i nikad nisam dobio SMS poruku. Tako da nisam siguran da li sam se prijavio. Vjerujem da sam u prioritetnoj skupini kada bi krenula masovna vakcinacija.

Domaći političari tajno išli na vakcinaciju u Srbiju?

Nisam ni razmišljao da odem. Mene su prijatelji zvali u Sandžak ili Beograd. Nisam imao tu želju. Smatram ako stanovništvo ne može dobiti vakcinu zašto bih ja bio taj koji je prioritet u odnosu na druge ljude.

Srbija je ispala dobrotvor u odnosu na druge zemlje. Tome su doprinijeli naši političari koji nisu nabavili vakcine, a otišli su tako da se imunizuju.

Mnogi neće vakcine. Da li je vrijeme da se antivakserska propaganda proglasi krivičnim djelom?

Ima tu elemenata krivičnog djela. Međutim, ima i zamjerku zdravstvenim radnicima koji su dosta pasivni u promociji vakcine. Ako nema vakcine imam potreba govoriti o imunizaciji, da građani shvate da je to jedino rješene u borbi protiv pandemije. Zbog pasivnog odnosa doveli smo građane u situaciju da ih “osvajaju” antivakseri. Vidite da je slično u Srbiji. Ova zemlja je nabavila veliki broj vakcina, ali mnogi građani odbijaju da se vakcinišu. Ljudima se svakodnevno treba servirati informacije o potrebi imunizacije.

Hoće li u jednom momentu biti obavezna imunizacija?

Mislim da neće u onom obliku kako je kod djece. U bivšoj Jugoslaviji 1971. imunizirano je 18 milion građana za mjesec dana zbog pandemije variola vere. Da je situacija slična sadašnjoj, da je ova vlast bila u Jugoslavija, mislim da bi se epidemija variola vere proširila tako da bi cijela država bila karantin nekoliko godina.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare