Juratović: Od Čovića očekujem da se pridržava onoga što je obećao

Vijesti 02. feb 202418:05 0 komentara
N1

Poslanik SPD-a u njemačkom Budestagu Josip Juratović danas je za Dan uživo na N1 komentarisao posljednja politička dešavanja i situaciju na Zapadnom Balkanu, odnosno BiH.

Dešavanja na relaciji Kosovo – Srbija? Nova kriza?

“Mislim da je bilo pitanje vremena kada će se i ovaj problem morati riješiti. Iz mog iskustva znam da je na Kosovu odavno valuta već evro. Logično da to donosi određene probleme za neke strukture na sjeveru Kosova”, kazao je Juratović i poručio:

“Bilo je za očekivati da će Vučić pokušati u ovo uvesti i međunarodnu zajednicu, ali mislim da oni imaju većih problema od toga. Mislim da je globalna situacija složena, logično postoje incidenti, ali što se tiče međunarodne zajednice, to su pitanja koja iziskuju zdrav razum i da će Srbija morati prihvatiti činjenice. Puno su bitniji problemi unutar Srbije, i na socijalnom i na političkom planu nego taj problem na Kosovu”.

PROČITAJTE JOŠ

Aktivnosti na Zapadnom Balkanu, pojačana diplomatija u BiH? Dolazak O'Briena?

“Mi već dvije decenije govorimo o perspektivi Zapadnog Balkana po pitanju ulaska u EU i NATO. Nakon dvije decenije bi se trebalo krenuti naprijed. Cjelokupna situacija u EU je tako postavljena da ne možemo više vremena ostaviti po pitanju EU puta Zapadnog Balkana”, kazao je Juratović.

“Gdje postoji dobre volje, sve je moguće. Nažalost u zadnjih 10 godina nije bilo velikih pomaka, u zadnje dvije godine dolaskom Schmidta i radom OHR-a napravljeni su veliki koraci. Koliko god bilo neugodno nekim liderima, prihvatili su da alternative nema i zasukali rukave”, dodao je.

Smatra da je funkcionalno pravosuđe jedan od ključnih uslova na putu ka EU.

“Funkcionalno pravosuđe će uvesti nadu ljudima da mogu vjerovati sustavu i da će ih štititi”.

“Što se tiče Čovića, treba se reći da od njega očekujem da se pridržava onoga što je obećao. A obećao je da će dati sve od sebe da BiH bude na putu ka EU. Jedan od ključnih elemenata su i funkcionalne institucije. Želimo funkcionalnu demokratsku državu sa funkcionalnim institucijama”, dodaje Juratović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!