Jurić objasnila kako odlučiti da li vam je potrebna treća doza cjepiva

Vijesti 22. nov 202110:55 > 13:04 1 komentar
N1

Andrea Jurić, epidemiologinja, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona, pojasnila je za N1 načine na koje odlučiti da li je booster doza za vas, kako odabrati pravo cjepivo, ali i zašto misli da je policijski sat zapravo jedna od najefikasnijh mjera za nas. Pozvala je na imunizaciju zbog činjenice da imamo dovoljno dostupnih doza i možemo birati nama odgovarajuće cjepivo, najavila je izazovnu narednu godinu, ali i naglasila da se njene brojne kolege već bore sa post-traumatskim stresnim poremećajem, jer pandemija predugo traje.

“Na masi svojih kolega primjećujem znakove hroničnog stresa, pa čak i post-traumatskog stresnog poremećaja, kad ova situacija malo popusti, uvjeravam vas da ćemo imati itekakvih problema sa tzv. ‘burn out’ problemom upravo u zdravstvu”, govori epidemiologinja Jurić na početku razgovora o situaciji koja već predugo traje.

Na pitanje da li može predvidjeti kad ćemo konačno pandemiji ugledati leđa, navodi da je poseban problem činjenica da onda kad jedni ulaze u fazu imuniteta, drugi ponovno izlaze iz te faze odgovarajućeg broja antitijela.

“Vrtimo se u tom kolu iz razloga što ne možemo postići nivo od 80 posto procijepljenosti, koja bi nas štitila od velikih udara korone. Očekuje nas i izazovna naredna godina, sigurno je da neće završiti sa ovim četvrtim valom u kojem se trenutno nalazimo, očekujem nove valove”, ističe doktorica Jurić.

Treba iskoristiti priliku dok imamo dovoljno cjepiva

Naglašava kako je imunizacija jedna od najvažnijih mjera, naročito sada kada imamo dovoljno cjepiva.

“Jedno od osnovnih mjera prevencije koju bih ja izdvojila je imunizacija. FBiH je uspjela nabaviti dovoljno kvalitetnog cjepiva, od kojih ja posebno izdvajam Sinopharm i Sinovac, za koje, kroz svoju praksu, nisam dobila nikakve prijave, ni službene ni neslužbene, o neželjenim efektima. To su vakcine kojima sam ja cijepila sve svoje najdraže. Treba iskoristiti priliku dok imamo tu vakcinu, možda u idućim nabavkama nećemo imati sreće i možda budemo više ograničeni nego danas”, govori Jurić o važnosti ovog procesa.

Na pitanje da li smatra da vakcinacija treba da bude obavezna naglašava koliko je trenutno važno pitanje odgovornosti.

“Niko ne voli restrikcije, ali u svomu ovome moramo razmišljati i malo altruistički. Primjerice, ja da sam nastavnica i da nisam cijepljena i da nisam prebolovala covid, osobno bih se osjećala jako odgovornom i ne bih mogla to uraditi, pogotovo jer iz dana u dan vidimo da su i djeca sve pogođenija. Ljudi se inače najviše boje onoga što ne poznaju dovoljno. Ako se bojite cjepiva, proučite to, provjerite koliki je rizik po vaše zdravlje cjepivo, a koliki to ako obolite”, pojasnila je.

Kako odlučiti da li je vam je potrebna booster doza

Govoreći o trećoj dozi, objasnila je načine uz pomoć kojih sami možemo doći do te odluke, ali i naglasila koja cjepiva da biramo ukoliko se odlučimo za booster dozu.

“Izmjerite titar antitijela. To nisu jedini pokazatelj vašeg imuniteta, ali što bih ja napravila jeste da bih izmjerila titar antitijela, ukoliko je na zadovoljavajućem nivou, nema potrebe za primanjem booster doze. Ako je jako nizak, a osoba je u kriznoj skupini, definitivno bih preporučila treću dozu. Preporučila bih i to da, ukoliko ste se cijepili sa obje doze jednog cjepiva, koristite ga i za treću dozu, iako to nije jedino ispravno. No, ukoliko ste primili Pfizer, koji je izuzetno jako cijepivo, onda preporučujem da treća doza bude kinesko cjepivo. Što se tiče nivoa antitijela, svaki test je drugačiji, ali svaki od njih naglašava koji je nivo minimalan”, pojasnila je, dodajući i da je minimalan nivo antitijela mnogo bolja opcija od toga da ih ne posjedujemo.

Jedna od najefikasnijih mjera za nas je bio policijski sat

Iznijela je i mišljenje o lockdown-u, kojimu zemlje, poput, recimo Austrije i dalje pribjegavaju, navodi kako je to loša strategija jer se odnosi i na cijepljene i necijepljene i time se šalje loša poruka ljudima, jer je mnogo manja šansa da će cijepljeni prenijeti virus.

“Rezultat koji se zaista pokazao vrlo efikasnim je bilo uvođenje policijskog sata – nakon takve mjere, vidjeli smo da je pritisak na bolnice značajno pao. Moje mišljenje je da se policijski sat pokazao kao efikasna mjera i ja bih ostala pri tome”, naglasila je epidemiologinja Jurić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare