Jusić za N1: Imamo viziju i plan, Breza neće zaboraviti rudare

Vijesti 06. apr 202112:21 > 13:23 1 komentar

Jedan od gostiju Novog dana na N1 bio je i načelnik Breze, Vedad Jusić. Izabran na prethodnim izborima, Jusić je govorio o planiranim aktivnostima povodom najavljene tranzicije u rudnicima u BiH. Pojasnio je koji su planovi i kako zbrinuti "višak" radne snage.

“Breza ima viziju, a trenutno smo u fazi izrade raznih planova i programa kako da prevaziđemo situaciju. Lokalne zajednice nisu u mogućnosti same da to implementiraju do kraja i obezbijede alternativu u Brezi za nekih 1.200 radnih mjesta”, kazao je na početku Jusić i pojasnio:

To je negdje oko 40 posto radno aktivnih uposlenika Breze. Ovom prilikom moram istaći i naglasiti ono što je znano, da su naši rudari iz Breze ali i iz drugih sredina četiri godine tokom agresije na BiH neumorno kopali i tako sačuvali energetski sistem BiH. Neumorno su radili i dali doprinos i u izgradnji sarajevskog ratnog tunela. Mi u Brezi, i kada ne bude rudnika, to nećemo zaboraviti“.

Jusić je kazao da je ove godine, nakon 33 godine, potpisan protokol o izradi novog prostornog i urbanističkog plana.

Ove godine smo nakon 33 godine potpisali protokol o izradi novog prostornog i urbanističkog plana kako bi definisali prostor za razvoj ekološki čiste i sigurne industrije. U Brezi imamo dva površinska kopa koja su nastala iskopavanjem, to je oko 100 hektara iskoristivog prostora. Jedan dio želimo rekultivisati, a drugi dio ćemo staviti na raspolaganje za možda buduće vjetro-elektrane. Mi u Brezi i dalje želimo proizvoditi energiju, ali na jedan čišći i zdraviji način, želimo generacijama ostaviti čistu okolinu“.

U daljem razgovoru pojasnio je da su stanovnici Breze svi svjesni procesa i da se zajednički radi na planiranju.

“Svi su svjesni tih procesa koji dolaze i zajednički radimo na tim planovima. Imamo i manje projekte u smislu energetske tranzicije, radimo ispitivanje za mogućnost dobijanja geotermalne energije, te rekonstrukcije javne rasvjete i izgradu “pametnog grada””.

Među prvim smo se obratili međunarodnim institucijama i tražili pomoć svjesni situacije koja je pred nama i važnosti ovih procesa. Mi smo apsolutno opredijeljeni da sav svoj rad i aktivnosti opredijelimo za ove procese jer smatramo to od suštinske važnosti za opstanak naših ruidarskih sredina, ali i cijele BiH“, kazao je načelnik Breze za N1.

Uskoro video.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare