Južna obilaznica u Mostaru: Počinje gradnja tunela dužine 900 metara

Vijesti 29. aug 202211:47 0 komentara
Fena

U Gradskoj vijećnici Mostar u utorak, 30. kolovoza, s početkom u 11 sati bit će upriličeno potpisivanje ugovora za izvođenje radova na izgradnji tunela Novi dužine 900 metara.

Tunel se nalazi na trasi južne mostarske obilaznica, dionica Miljkovići – Rodoč – veza na cestu M17.

Vrijednost ugovorenih radova je 25.131.195,29 KM, a isti će se financirati iz kreditnih sredstava Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), dok je vrijednost ugovora za nadzor 724.524 KM.

Rok za završetak radova je 24 mjeseca.

Potpisivanju ugovora nazočit će gradonačelnik Mario Kordić, direktor JP Ceste FBiH Ljubo Pravdić te predstavnici izvođača – JV u sastavu Hering d.d. Široki Brijeg i Azvirt LLC, Azerbajdžan, predstavnici nadzora koji čine grupa ponuđača – IGH d.o.o. Mostar, Integra d.o.o. Mostar i Divel d.o.o. Sarajevo.

Radovi na tunelu Novi nastavak su aktivnosti koje implementira JP Ceste Federacije BiH, urađenih u sklopu projekta Južna obilaznica Mostara LOT 1, a koje obuhvaćaju radove na trasi od rotora Varda do ulaza u tunel Novi dužine cca 1.700 metara, uključujući i vijadukt Marijanovića draga dužine 200 metara.

U sklopu projekta izgradnje tunela Novi izvodit će se radovi na glavnoj i servisnoj tunelskoj cijevi.

Unutar glavne tunelske cijevi predviđeni su svi neophodni infrastrukturni elementi: protupožarne niše, SOS niše, elektro niše i drenažne niše. Veza između glavne i servisne tunelske cijevi, koje su na osovinskom rastojanju od 25 metara, bit će ostvarena s tri poprečna prolaza na dužine 18 metara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!