Kabaš za N1: Zbog jednog tweeta prijetila mi je kazna zatvora od 10 godina

Vijesti 16. sep 202420:52 0 komentara

Turska novinarka Sedef Kabaš u intervjuu za N1 ispričala je kako je 2015. godine zbog jednog tweeta doživjela policijsku raciju, sudski proces i prijetnju zatvorskom kaznom. Drugom prilikom, nakon što je kritizirala turskog predsjednika Erdoğana, koristeći poslovicu koju je vlast protumačila kao uvredu na njegov račun, bila je uhapšena i optužena za "vrijeđanje".

Prema njenim riječima, neki novinari koji kritikuju vlast u toj zemlji rizikuju hapšenje, suđenja i zatvorske kazne.

“Mi, i kao civilno stanovništvo i kao novinari, počeli smo osjećati sve veću represiju godinama prije”, kazala je Kabaš, naglašavajući da je 2015.  optužena pred teškim krivičnim sudom zbog spominjanja glavnog tužioca na društvenim mrežama za kojeg smatra da je zataškao veliku korupcijsku aferu.

“Sudili su mi na teškom krivičnom sudu. To znači da, ako vas proglase krivim, direktno vas zatvaraju, bez mogućnosti novčane kazne ili odštete”, objasnila je Kabaš za N1.

Ona je naglasila kako vlasti u Turskoj koriste propagandu za diskreditaciju kritičara. Osvrnula se i na svoj TEDx govor prilikom čega je pričala o metodama nacističkog ministra propagande Josepha Goebbelsa, ali su njene riječi u Turskoj bile izvađene iz konteksta i predstavljene kao da ona savjetuje ljude da lažu.

“Vlast je uzela jedan dio mog govora, gdje sam rekla da je Goebbels rekao: ‘Lažite društvu. Govorite velike laži. I ne samo da govorite velike laži, nego ih stalno ponavljajte. I onda gledajte kako društvo prihvata te laži kao istinu.’ I uzeli su taj dio govora, isjekli ga i prikazali u javnosti, dok je predsjednik Republike lično, uživo, na jednoj skupštinskoj sjednici, pustio taj video”, rekla je Kabaš.

Pristalice turske vlasti za Kabaš navode da širi vijesti koje destabiliziraju Tursku i smatraju je dijelom opozicione kampanje koja podriva vlast i narušava sliku države u međunarodnoj javnosti.

 “Turska je prešla u kategoriju hibridnih režima. Više od 90% medija kontrolira vlast, što onemogućava slobodno novinarstvo”, kazala je u svom intervjuu za N1.

Inače, povod njenog dolaska u Bosnu i Hercegovinu bio je nastup Sarajevo Fest, gdje je u Narodnom pozorištu održala predavanje o borbi novinarstva s autoritarnim režimima.

Kabaš je diplomirala komunikologiju na Univerzitetu Boğaziçi, a magistrirala političku komunikaciju na Boston Universityju. Doktorirala je na Istanbulskom Univerzitetu, a radila je u vodećim medijima poput CNN Türk i NTV.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!