Kad će broj 112 biti aktivan? Dobili smo odgovor iz Ministarstva

Vijesti 07. okt 202418:23 0 komentara
F.Z. / N1

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je pripremilo nacrt Zakona o dopunama Zakona o komunikacijama, kojim se uvodi broj 112 u zakonodavni okvir Bosne i Hercegovine. U fazi konzultacija pozitivna mišljenja su pribavljena od oba entiteta i Brčko distrikta, čime je stvoren temelj za upućivanje u dalju proceduru.

Ministarstvo će u narednim danima uputiti ovaj nacrt u proceduru razmatranja i usvajanja, prije svega na Vijeću ministara BiH, a zatim i u parlamentarnu proceduru.

Broj 112 neće odmah postati operativan. Nakon usvajanja zakonskih rješenja, potrebno je donijeti niz podzakonskih akata, te riješiti organizacijske i tehničke aspekte, što uključuje nabavku opreme, obuku osoblja i uspostavu odgovarajućih data centara, te izdvajanje značajnih financijskih sredstva za ove namjene kako bi broj u potpunosti postao operativan na području BiH, podsjetili su iz Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Kada bude aktiviran, broj 112 će značajno unaprijediti prevenciju i upravljanje potencijalnim katastrofama u Bosni i Hercegovini.

Ovaj broj omogućava brzu i koordiniranu reakciju svih hitnih službi u državi, čime se smanjuje vrijeme odgovora i poboljšava efikasnost u pružanju pomoći građanima u kriznim situacijama.

Pored toga osigurati će se jedinstven pristup svim hitnim službama kroz jedan telefonski broj, bez obzira na teritorijalnu nadležnost ili vrstu hitnog slučaja.

Sve informacije o katastrofalnim poplavama pratite u LIVE BLOGU.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!