Kad će se ukloniti zidovi na Drini? “Ovo može samo napraviti neki zločinac”

Vijesti 01. apr 202421:36 0 komentara

Goraždani traže da  se što prije uklone obaloutvrde i sprovede istraga protiv odgovornih za, kako tvrde, nelegalnu gradnju. Prošle su tri i po godine od kada čekaju reakciju. No, beton i dalje stoji na rijeci Drini. Svojevremeno podignut zbog odbrane od poplava.

Ono što je trebalo uslijediti jeste rušenje obaloutvrde i vraćanje u prijašnje stanje, kažu građani Goražda, koji osim uklanjanja traže i procesuiranje odgovornih zbog zidova na Drini. Nisu sigurni koliko je moguće sve vratiti u prvobitno stanje jer je hortikultura potpuno uništena.

“Ovo ovako može samo napraviti neki zločinac koji se nikada u ovoj Drini nije okupao, koji nije nikada imao te dječije snove, neko ko mrzi grad, vodu, neko ko mrzi sve ovo. Normala čovjek ne može ovo napraviti”, tvrdi Mirsad Kadrić, stanovnik naselja Luke.

“Nećemo stati na ovome, ići ćemo dalje. Sve što zakonski možemo da uradimo već smo do sada mnogo uradili, mi nećemo stati”, poručuje Senka Dedović, stanovnica naselja Luke.

Iako je poništena saglasnost i odobrenje za gradnju obaloutvrde u Goraždu, tri godine nakon one se ne uklanjaju.

Kad će biti uklonjenje i ko će to platiti?

Saglasnosti za gradnju izdao je, tvrde mnogi, nenadležni organ –  tadašnja Općina Goražde umjesto Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

“Upravni spor je povučen i rješenje građevinskog inspektora je da se obaloutvrda mora ukloniti, nama je glavno pitanje kad se treba ukloniti? Treba odmah. Vrlo jasan stav, vrlo jasno riješenje koje je izdato od Federalnog građevinskog inspektora. Grad Goražde se pokušavao u niz predmeta i slučajeva uvući u finasiranje rušenja ovog zida. Mi to ne želimo. Nismo bili odgovorni, oni koji su odgovorni treba se Tužilaštvo uključiti, kako su dobili građevinsko urbanističku saglasnost za gradnju ovog zida, ako nisu mogli izdati. Tako da je tu niz pitanja”, ističe Ernes Imamović, gradonačelnik Goražda.

“Više ne postoji nikakva nedoumica trećeg novembra prošle godine izdato je riješenje da agencija za sliv rijeke Save kao investitor, mora vratiti sve ovo u prvobitno stanje, mi u ovom momentu pozivamo tužilaštvo da se uključi da ispita apsolutno sve aktere jer oovdje neko mora biti odgovoran za 10 hiljada maraka koje su iz kredita Svjetske banke potrošene na ime građana koji su praktično bili protiv toga”, kaže Sanela Klarić, delegatkinja Kluba Ostalih u DNFBiH (Naša stranka).

Obala nikada nije trebala da se gradi jer priroda nije napravila  probleme plavljenja već ljudski faktor, kažu današnji sagovornici. Građani i nadležni traže da Tužilaštvo ispita odgovorne u Agenciji za sliv rijeke Save te ostali akteri iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, i kompanije.

Opširnije u prilogu Džejne Mujagić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!