Kad ministru EU integracija nije lako kritikovati stranačkog šefa (VIDEO)

Vijesti 10. mar 202315:57 0 komentara

Organizacije civilnog društva, mediji, pojedinci dobili su termin za sastanak sa šefovima poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), koji će biti održan u ponedjeljak u zgradi skupštine u Banjaluci.

Do sada je prisustvo potvrdio SNSD, SDS, PDP, Lista za pravdu i red. Također, zatraženo je prisustvo i sjednici zakonodavnog odbora isti dan.

Aktulene su teme, izmjene Krivičnog zakonika u domenu klevete i uvrede, ali i bezbijednost novinara, sloboda javne riječi.

Dok se čeka sastanak, upitali smo ministra za evropske integracije i regionalnu saradnju RS, da li su akti i formulacije u skladu sa EU normama.

N1: “Je li uvreda u evropskom zakonodavstvu kada novinarima kažete da su spodobe?”

“Što se tiče evropskog zakonodavstva. Zaista postoje zemlje koje drugačije tretiraju tu oblast, same direktive, kada su u pitanju ta oblasti, ne postoje evropske direktive za tu oblast”, kazao je Zlatan Klokić ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske.

N1: “Riječ spodoba je li uvreda?”

“Naravno da… Zaista ja ne bih da odgovaram na tu riječ, ono što je potrebno urediti ne samo oblast novinarstva nego sve oblasti po direktivama EU. Ja kao član Vlade, ko je direktno odgovoran za usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa direktivama EU se sasvim sigurno zalažem za to”, nejasno je isprekidanim tonom odgovorio na vrlo jasno novinarsko pitanje resorni ministar Zlatan Klokić.

Nismo baš sigurni za šta se tačno ovim odgovorom zalaže ministar. Možda jednostavno nije lagodno kritikovati stranačkog šefa Milorada Dodika, koji je novinare nazvao spodobama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!