Kada se dijete iz škole šalje na psihijatrijski pregled? Pravilnik pod lupom

Vijesti 11. maj 202318:39 0 komentara
N1

Nova preporuka kantonalnog Ministarstva za odgoj i obrazovanje o upućivanju učenika na psihijatrijski pregled, ukoliko dijete prijeti da će ugroziti svoj ili tuđi život, naišla je na brojne reakcije. Preporukama bi se mogao stvoriti osjećaj panike, a ne sigurnosti, smatra struka, dok je većina roditelja u strahu da će se time izazvati negativne posljedice.

Dječija prijetnja o ugrožavanju svog ili tuđeg života od sada će, barem u KS, završiti na stolu školskog direktora, koji će potom, obavijestiti roditelje i policijsku upravu. Na osnovu preporuke škole, učenik se u pratnji roditelja šalje na pregled na Kliniku za psihijatriju. Elma Dizdarević iz Vijeća roditelja, navodi kako su roditelji uznemireni, te da očekuju obrazloženje.

“Mi smo se, po hitnom postupku na upravnom odboru, dogovorili da idemo prema Ministarstvu, da tražimo hitni sastanak sa ministricom, gdje ćemo proći kroz čitav dopis”, kazala je Elma Dizdarević iz Vijeća roditelja KS.

Iz Ministarstva navode da je u pozadini ovakve preporuke, najbolji interes djeteta.

“Vi kada imate dijete koje napravi spisak i kaže da će ubiti svoje prijatelje, nastavnike ili ako vam kaže da je ovo pravi trenutak da on sam sebe ubije, zaista je to alarm. Ja ne mogu da vjerujem da je nekom sporno da se u tom momentu dijete uputi dječijem psihijatru”, objasnila je Melisa Mizdrak, stručna saradnica Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Više u prilogu Dragice Gajić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!