Kadira Šakić je s 9 godina ranjena dva puta, u genocidu je izgubila brata Huseina: Majka mi je svježi sir previjala na ranu jer nije bilo lijekova (VIDEO)

Vijesti 11. jul 202409:19 0 komentara
N1

Kadira Šakić imala je devet godina kada je Srebrenica pala 1995. godine. Kao djevojčica ranjena je dva puta u Srebrenici. U genocidu je izgubila mlađeg brata. Iako se 2012. godine vratila u Srebrenicu, prošle godine je morala napustiti zbog pritisaka na radnom mjestu - RTV Srebrenica, da ne koristi termin genocid.

Ranjena tokom dječije igre i potrage za bratom

“S devet godina priv put sam ranjena u jednoj kući dok sam se igrala s drugricama. Njih dvije su izašle da donesu igračku, a ja sam ostala na spratu. S nekog brda je ispaljena granata. Od prašine i straha nisam znala gdje se nalazim. Ranjena sam u stomak s desne strane. Počela sam vrištati i htjela sm skočiti s blakona. Srećom, došao je komšija koji me uzeo u naručje i snio dole. Nekoliko dana nakon, on je poginuo. Drugi put kada sam rnajena, majka i ja smo tražile mog brata Huseina koji je igrao fudbala. Pedeset metara od nas ja pala granata i geler me ranio u rebro s lijeve strane. I tada sam osjetila strah i jaku bol. Majka mi je svježi sir previjala na ranu jer nije bilo lijekova”, kazala je Šakić za N1.

Brata Huseina je tada zadnji put i vidjela. Ubijen je u genocidu.

“Moj brat je pronađen 2009. godine. Ukopan je u Potočarima, prije tri godine reekshumiran i ukopano je kompletno tijelo”, dodala je.

Vratila se u Srebrenicu pa morala otići

Vratila se u Srebrenicu 2012. godine i radila na RTV Srebrenica, ali je morala napustiti posao zbog pritiska da ne spominje riječ genocid.

“Tu sam radila 11 godina, sve do prošle godine. Kada sam izvještavala o genocidu, dobila sam poziv od direktora koji mi je sugerisao da izbjegavam upotrebu riječi genocid. To me je mnogo uznemirilo kao novinara,a li i žrtvu. Nema tih para da prešutim da ne govorim genocid. Prepravljali su mi riječ u stradanje. Bunila sam se i pismenim putem. Moj brat i ostale žrtve Srebrenice nisu stradale u zemljotresu i poplavama nego su ubijeni na stavičan način. Dužni smo da prenosimo istinu. Boli to što neće da pšihvate gneocid, a još više što preživjeloj žrtvi rata zabranjuju da se izražava slobodno”, kazala je Šakić za N1.

Srebrenicu je napustila prošle godine nakon učestalih napada na Bošnjake, kako na povratnike tako i medijske radnike.

“Dok sam živa govorit ću i izvještavati o genocidu”, poručila je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!