Kafić u kojem rade osobe s Downovim sindromom pred zatvaranjem: “Podrške nema”

Vijesti 19. jun 202316:26 0 komentara
N1

Ugostiteljski objekat u Tuzli, "Klub Zmajevo srce", u kojem su radno angažirane osobe sa Downovim sindromom i drugim invaliditetima, blizu je zatvaranja. Razlog tome je veoma mali broj posjetitelja zbog čega je ideja o objektu u kojem će zaposleni zaraditi plaću, ali i razviti interakciju s mušterijama, postala besmislena.

“Naš jedini gost u Klubu danas, naša Edima Efendić Džinić. Jučer nismo imali ni jednog gosta. Generalno, naši prometi ne prelaze 20 KM. Hvala svima koji ste bili uz nas tokom godinu dana. Naš Upravni odbor najozbiljnije razmišlja da od 1. jula zatvorimo svoja vrata zauvijek jer sve gubi smisao”, naveli su iz Kluba.

Ovaj ugostiteljski objekat počeo je s radom 21. maja ove godine te je angažirano sedam osoba sa invaliditetom, a najviše osobe sa Downovim sindromom.  Nije isključivo humanitarnog karaktera – radi kao i svi drugi ugostiteljski objekti s ciljem da uposlenici zarade plate, ali i da razvijaju interakciju i druženje sa svojim mušterijama.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Iz Kluba navode da su do sada uspijevali opstati samo zahvaljujući podršci osvnovnih škola, vrtića i fakulteta, pojedinim udruženjima i pojedincima koji su ulijevali nadu da će biti bolje.

“Sebi smo na kraju uspjeli objasniti da je podrška preko društvenih mreža jedino što ćemo dobiti. Podrške u stvarnom životu nema. Sve u svemu, ovo je bio najljepši dio naših života i radovali smo se svakom gostu. Jer nama gost znači više nego je to u običnom kafiću”, zaključili su.

Nakon vijesti o mogućem zatvaranju objekta, na društvenim mrežama su se pojavile objave u kojima se poziva građane Tuzle da posjete Klub, a tvorce ideje i vlasnike mole da razmotre mogućnost odlaganja zatvaranja kafića kako bi mu se pružila još jedna šansa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!