Kajganić: Diplome inžinjera građevinarstva kupuju se na benzinskim pumpama

Vijesti 23. feb 202312:52 6 komentara
F.Z./N1

Milanko Kajganić, glavni tužitelj BiH govorio je danas na press konferenciji o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Osvrnuo se na akciju i predmet kodnog naziva "Klaster" koja je provedena prije dva dana sa SIPA-om. Istaknuo je da su utvrdili da je moguće na određenim univerzitetima steći zvanje doktora ili profesora u roku od pet dana, ali i da se diplome inžinjera građevinarstva kupuju se na benzinskim pumpama.

Prijedlog pritvora za pet osoba

“Što se tiče predmeta ‘Klaster’, odnosno predmeta koji se tiče lišenja slobode osoba koja su bila u sastavu organizovane grupe, koja je činila krivična djela vezana za zloupotrebe prilikom izdavanja diploma, smatramo da je to jedan od najznačajnijih predmeta koji se odnosi na borbu protiv korupcije u BiH”, istaknuo je Kajganić.

Kako je rekao, došli su do dokaza da u BiH postoji organizovana kriminalna grupa koja se bavi kolokvijalno rečeno prodajom diploma, što u Tužilaštvu smatraju da je temelj za svaku drugu korupciju koju osobe koje kupe navedene diplome vrše i rade.

“Došli smo i do dokaza, da je između ostalog, kupljena diploma diplomiranog inžinjera građevinarstva. Sada smo iz prethodnih dešavanja u Turskoj i Siriji mogli vidjeti do čega moze doći i kakvih posljedica, ako se odnosi na nezakonite radnje u građevinarstvu. Već smo dokazali navedene aktivnosti i pokušat ćemo da kroz zastupanje optužnica, da se i fizička i pravna lica adekvatno kazne. Smatramo da će nas i Sud pratiti”, kazao je Kajganić, dodajući da kroz ovu navedenu aktivnost su zadokumentovali nekoliko desetina predmeta koji se odnose na sumnjivo izdavanje diploma u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu.

F.Z./N1: Kajganić: Predviđena kazna 10 i više godina

Glavni tužitelj BiH je rekao i da je ovo samo vrh ledenog brijega, te da su danas uputili Sudu BiH prijedog za određivanje pritvora za pet osoba, a za šest osoba su predložili mjere zabrane.

Diploma doktora stečena za pet dana

“Među osobama lišenih slobode nalaze se rektori, dekani, profesori i spoljni saradnici visoko školskih ustanova. Kroz dosadašnje prikupljanje dokaza, utvrdili smo da je moguće na određenim univerzitetima steći zvanje doktora ili profesora u roku od pet dana”, naveo je glavni tužitelj BiH.

Navedene osobe se terete, dodaje, i za organizovani kriminal, što je predviđena kazna 10 i više godina.

“Dosadašnja istraga u ovom predmetu je pokazala da rektor, dekani i ostali su se uvezali sa osobama iz zemalja regiona i da koriste činjenice da falisifikovanim ispravama iz zemalja regiona provode radnje na izdavanju diploma. To nam otežava rad, ali ćemo kroz međunarodnu pomoć i suradnju sa zemljama regiona nastojati da prikupimo dokaze i podignemo kvalitetne optužnice koje se nadam će rezultirati i osuđujućim presudama”, rekao je dodajući da se navedene osumnjičene osobe terete i za pranje novca, te da će u tom smijeru ići istraga u smislu identifikovanja i zapljeni imovine koja je stečena navedenim aktivnostima.

Na pitanje novinara, da li je riječ samo o privatnim ili ima i falsifikovanja u državnim fakultetima, odgovorio je da su ovim predmetom obuhvaćeni pojedeni privatni univerziteti, kroz koje su dokazali, ali istraga nije ograničena samo na njih.

“Činjenica da se diploma može kupiti na benzinskoj stanici, dokazuje da nesporno neko u lancu kontrole rada ne radi dobro svoj posao. Ovo sve pokazuje da treba da se uozbiljimo i da insekcijski organi trebaju da budu rigorozniji i utvrde da bez obzira na kontrole smo došli do situacije da možemo na benzinskoj pumpi da kupimo diplomu inžinjera”, zaključio je glavni tužitelj BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare