Kajmaković zbog Sky aplikacije “otpala” iz utrke za glavnu tužiteljicu

Vijesti 29. sep 202211:25 0 komentara
N1

Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, kazao je zbog čega je odlučeno na današnjoj sjednici VSTV-a da Diana Kajmaković i Miroslav Janjić neće ići u dalju proceduru za glavnog tužioca Tužilaštva BiH. Janjić je, podsjetimo, odlučio i da povuče kandidaturu.

“Imajući u vidu činjenicu da je kandidatkinja Kajmaković, odnosno, njen integritet doveden u pitanje. Diskutovali smo o tome i većinom glasova zauzeli stav da ona, zbog integriteta koji je doveden u pitanje, ne ide u dalju proceduru, ne ide na vijeće kao osoba koja bi treba izložiti svoj program rada. Po nama, ona nije kandidat”, rekao je Lagumdžija nakon sjednice VSTV-a.

Kazao je kako su diskutovali o tome da li treba ići cijela lista kandidata na vijeće, ali da su na kraju donijeli odluku većinom glasova.

“Kada je u pitanju kolega Janjić, želim biti vrlo jasan radi javnosti, raspravljalo se da je protiv njega vođen disciplinski postupak koji je dovršen 2019. godine. Oglašen je odgovornim, izrečena mu je određena sankcija i raspravljalo se o tome, ali on kao takav može biti nominiran”, dodao je.

Objasnio je i kako je došlo do informacije da se Kajmaković spominje u predmetu “Sky” te na koji način je to saopćeno tužiteljici Kajmaković. Kazao je kao ga je nazvao glavni tužilac i rekao da ima nešto važno.

“Kada se tako javi, došao bih s odmora ili bolovanja kada je takva situacija, ako to neko drugi ne može riješiti. Kada je došao rekao mi je da ima određene informacije u vezi Sky aplikacije, bez previše detalja i da se kolegica Kajmaković pominje u razgovorima na toj aplikaciji. Tražio je da je pozovemo u kabinet da joj to saopšti. Rekao sam da, ako insistira da ću pristati na to. Ona je njegova zamjenica i situacija je vrlo osjetljiva. Rekao sam da ne želim to sam činiti i da pozovemo dva člana Predsjedništva iz reda tužilaca, potpredsjednicu Biljanu i člana Predsjedništva Sanjina. Razgovarali smo, rekao sam prekinu sastanak koji su imali i pozvali kolegicu Kajmaković. Desila se ta prezentacija i zaključak je bio da se povlači sa Sky aplikacije (predmeta, op.a.) da bi se omogućilo da se provede istraga objektivno”, rekao je Lagumdžija.

Poručio je kako se VSTV neće miješati u rad Tužilaštva BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!