Kakav to helikopter nabavlja MUP KS? Ovo su specifikacije i mogućnosti za korištenje (FOTO/VIDEO)

Vijesti 04. jun 202420:39 0 komentara
Printscreen

"Nikada više naši građani neće ovisiti o dobroj volji ili političkim odlukama drugih kada im zatreba hitni medicinski transport, evakuacija, pomoć u stanju poplava, odrona, požara, zemljotresa ili bilo kakvoj drugoj nepredviđenoj situaciji", poručio je danas ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Admir Katica, prilikom potpisivanja ugovora o nabavci helikoptera za Kanton Sarajevo - što je nazvao historijskim trenutkom. No, šta je sve specifično za model BELL 412EPX koji bi u roku od dvije godine trebao biti na usluzi građanima KS?

“Kada vas vaše misije odvedu u ekstremna okruženja, Bell 412 će vam uvijek čuvati leđa. Sa kabinom koja vam je potrebna za putnike i teret, ništa i niko neće ostati iza”, ovako je proizvođač opisao letjelicu koju nabavlja Kanton Sarajevo.

Riječ je o značajno unaprijeđenoj inačici veoma pouzdanog helikoptera kakve već godinama koristi američka Služba domovinske sigurnosti, policija New Yorka (NYPD), Spasilačko-vatrogasna služba San Diega, brojne vojne postrojbe, ali i civilni sektor diljem svijeta. Dio njih proizveden je u SAD-u, dio u tvornicama talijanske Auguste, a najnovija inačica 412EPX dolazi iz proizvodnih pogona japanskog Subarua, poznatog i po proizvodnji izdržljivih terenskih automobila, prenijela je Slobodna Dalmacija, nakon što je Hrvatska potpisala ugovor o nabavci istih letjelica za kakve su danas potpisali nadležni iz Kantona Sarajevo.

Kada su u pitanju specifikacije ovog modela, dvije stvari su posebno važne za istaknuti. Naime, posjeduje 11 posto jači prijenos energije na osovini glavnog rotora i transmisijsku glavu rotora koja omogućuje polusatni “dry run”. Radi se o tome da u slučaju istjecanja maziva glava rotora omogućuje još pola sata sigurnog leta do pogodnog mjesta za prinudno slijetanje. Pri najvećoj brzini krstarenja od 228 km na sat, to znači više od sto kilometara sigurnog leta.

Ryan Grothe / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Misije – za šta će se moći koristiti?

Na stranici proizvođača pojašnjeno je kako letjelica podržava nekoliko različitih misija, među kojima su svakako najvažnije medicinske i one u službi javne sigurnosti.

BELL 412EPX spreman je da podrži medicinske misije, s obzirom da posjeduje klizna vrata koja omogućavaju lak ulazak i izlazak pacijenata sa obje strane istovremeno.

Na stranici se navodi kako je riječ o vozilu koje već dokazano služi kao pouzdana ‘medicinska platforma’, s obzirom da posjeduje fleksibilne kapacitete i raspored sjedenja, te može nositi do četiri medicinska pomoćnika i dva kritična pacijenta, odnosno do šest pacijenata za masovnu evakuaciju žrtava.

Printscreen: https://www.bellflight.com/

Na stranici proizvođača navodi se kako je Bell 412 generacijama pouzdano rješenje za javnu sigurnost, te da nudi raznovrsne konfiguracije za širok spektar borbenih i misija podrške.

Dodaje se kako za misije traganja i spašavanja ima odlično vidno polje i adekvatan kapacitet dizalice. Tvrde i da je adekvatno opremljen za efikasno gašenje požara u svakoj situaciji.

Printscreen: https://www.bellflight.com/

Mogući problemi

Dva mjeseca ranije nabavku upravo ovog modela kritikovao je državni parlamentarac Šemsudin Mehmedović (pokret Naprijed), uz tvrdnje da postupak dobijanja certifikata traje najmanje 42 mjeseca, te da ga zeničko poduzeće koje je bilo najuspješnije na tenderu ne može dobiti.

“Bell-ova certifikacija predloženog modela B412EPX zasniva se na vojnom certifikatu za japansko ratno vazduhoplovstvo. Certifikovan po standardu FAA – američki autoritet, navedeni model ponuđen od Shot-a nije certifikovan sa EASA certifikatom, koji je potreban za letenje na teritoriji Bosne i Hercegovine prema zahtjevu tendera. Odabrani ponuđač samo obećava da će certifikacija biti postignuta u trenutku isporuke na osnovu dvije pretpostavke: Prve, da će Bell podnijeti zahtjev i druge, da će EASA prihvatiti sertifikaciju helikoptera. Obje pretpostavke nisu pod kontrolom Shot-a, tako da u slučaju neizvršenja obaveza ne postoji ugovorna obaveza koju Ugovorni organ može iskoristiti”, naveli su iz spomenute stranke u martu.

Kao primjer kojim su se koristili u svojoj argumentaciji, istakli su Hrvatsku koja je u julu 2022. godine poručila dva ista modela koja još nisu isporučena.

Podsjetimo, Hrvatska je prva evropska zemlja koja je sklopila ugovor za nabavku dva višenamjenska helikoptera Subaru Bell 412EPX.

Tada su istaki da je rok za isporuku 15 mjeseci, što je bio oktobar prošle godine. Ipak, prema posljednjim informacijama hrvatskih medija, dva helikoptera ovoj zemlji bi trebala biti isporučena najkasnije do 30. novembra 2024. godine.

Pojašnjeno je kako je odgađanje nastalo na zahtjev kompanije Bell Textron Inc, kojoj je bilo potrebno dodatno vrijeme upravo za završetak certifikacije kod Agencije Europske unije za sigurnost zračnog prometa (EASA).

Kakva su obećanja iz Kantona Sarajevo?

Projekat nabavke helikoptera za Kanton Sarajevo procijenjen je na 30,3 miliona KM bez PDV-a. Rok za isporuku traje naredna 24 mjeseca.

Inače, danas je prije potpisivanja ugovora predstavljen naručeni model kojeg će, za potrebe MUP-a Kantona Sarajevo nabaviti i isporučiti firma Shot d.o.o. iz Zenice. Prezentaciju je održao direktor firme Vedran Ključanin.

“Helikopter BELL 412EPX predstavlja vrhunac u tehnologiji višenamjenskih helikoptera, te je izbor svih profesionalnih službi spašavanja širom svijeta. Više od 1.300 proizvedenih helikoptera ovog modela se trenutno koristi u skoro 50 zemalja širom svijeta. Opremljen je dvostrukim motorima i naprednim sistemima. Ovaj helikopter nudi visoku nosivost i izdržljivost, što ga čini idealnim za razne misije, te će biti jedini takvog tipa u Bosni i Hercegovini. Njegova modularnost omogućava brzo prilagođavanje za različite zadatke, uključujući transport spasilačkih timova, medicinski transport, gašenje požara, nadzor saobraćaja i mnoge druge misije”, navedeno je tokom prezentacije.

Nekoliko riječi više o proizvođaču letjelice koja stiže u BiH danas je imala i Deborah Menutti, zamjenica šefa misije i otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH.

“Istinsko mi je zadovoljstvo prisustvovati danas potpisivanju ugovora o nabavci helikoptera BELL 412EPX. Bell je američka kompanija u oblasti vazduhoplovstva i odbrane koju je 1935. godine u gradu Buffalo osnovao Lorence Bell i u to vrijeme je kompanija zapošljavala samo 56 radnika. Ta mala kompanija dizajnirala je i proizvela prvu letjelicu koja je probila zvučni zid prilikom uravnoteženog leta, kao i prvi certificirani helikopter za civilnu upotrebu. Danas Bell ima preko 33.000 uposlenika širom svijeta, ali uprkos eksponencijalnom rastu misija kompanije nije se mijenjala: Bell ostaje posvećen spašavanju ljudskih života pružajući zračne, medicinske, spasilačke i vojne usluge. Ovu vrstu helikoptera za koju se danas potpisuje ugovor koriste policijske agencije u svim zemljama regiona”, izjavila je Menutti.

Kako bi ga što uspješnije koristili i policijski službenici u KS, helikopterska jedinica MUP-a Kantona Sarajevo će biti upućena na školovanje i obuku na jednu od ovlaštenih akademija.

Najavljeno je da se intenzivno radi na projektu hangara za skladištenje i servisiranje helikoptera koji će se inače nalaziti na sarajevskom aerodromu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!