Kako će nova pravila za ulazak u Šengen utjecati na ljude koji iz BiH putuju u te zemlje zbog posla?

Vijesti 21. aug 202420:32 1 komentar

Od 10. novembra građani Bosne i Hercegovine, kao i svih drugih zemalja Zapadnog Balkana i trećeg svijeta za ulazak u zemlje Šengena, morat će svoje putovanje ranije registrovati sa ličnim i biometrijskim podacima. Ali šest mjeseci kasnije bit će nam neophodna dozvola za ulazak. Nju ćemo platiti sedam eura, moguće čekati i po mjesec dana, no važit će tri naredne godine.

Prijavljivanje svakog putovanja

Iako je najavljivan još za 2022. godinu, sistem ulaska-izlaska u Evropsku uniju potvrđeno je primjenjivat će se od 10. novembra. To znači da će građani zemalja koje nisu dio Šengenske zone svako putovanje prijaviti. Lični i biometrijski podaci bit će prikupljeni prijavom, pohranjeni u sistemu i provjeravani na granici brzim skeniranjem otisaka i provjerom lica, moguće i na samouslužnim punktovima. Evidencija u sistemu omogućit će praćenje ulaska i izlaska te će tako biti zamijenjeni pečati u pasošu.

“Ideja Evropske Unije sa ovim sistemom je dvostruka, da konačno ima evidenciju ko ulazi ko izlazi iz unije, ali i da ubrza prelazak granice jer će se provjere raditi unaprijed. Dakle samo registracija putnika, ništa više sa ciljem da se ima tačna evidencija, ali da se izbegnu prevare, posebno ilegalne migracije ili prelazak ljudi sa poternica”, pojasnio je Nikola Radišić, evropski dopisnik N1.

N1

“Nakon što prođete jednom tu proceduru očekivanja, odnosno, plan je da u narednim periodima to nećete morati prolaziti već ćete samo brzinski skenirati vaš pasoš”, rekao je Adi Ćerimagić, analitičar Inicijative za evropsku stabilnost.

Biometrijska provjera podataka

N1

Nekad će osim provjere službenici tražiti ponovno bilježenje biometrijskih podataka, a u slučaju odbijanja ulazak u zemlje Šengena bit će zabranjen. Sistem će evidentirati koliko će još dana putnik moći boraviti na teritoriji evropskih zemalja. Stručnjaci upozoravaju da ovakav način nije kompliciran, te da se radi o običnoj prijavi podataka koje zemlja u koju ulazimo svakako ima o nama, već je ovako lakša kontrola. Stoga sagovornik smatra da je sličan sistem potreban i BiH, jer svakako nije ništa novo.

“Biometrijska provjera lica radi je automatski kamera koja će vas snimiti kada dođete na sam prelaz, otisak prsta ili boja očiju to su stvari koje vam rade recimo kad dođete u Dubai. I kad idete u Ameriku i kad idete u Kinu, Emirate Tursku.. praktično to je već zaživjelo”, istakao je IT stručnjak Haris Hadžialić.

ETIAS – formular i 7 eura za dozvolu

Planirano je da šest mjeseci kasnije bude uveden i ETIAS. To će već zahtijevati da uz prijavu putovanja, prije prelaska granice zemalja Šengena dobijete dozvolu za ulazak. Da biste dozvolu dobili trebat ćete popuniti formular i platiti sedam eura. Plaćanja su oslobođeni mlađu od 18 i stariji od 70 godina.

N1

Jednom dobijena dozvola vrijedi tri godine ili do isteka pasoša. Eventualna čekanja na dobijanje dozvole mogla bi stvoriti probleme onima kojima su zbog posla potrebna hitna putovanja ili oni koji iz istog razloga često prelaze tu granicu. Rješenja se traže.

“Dozvola se izdaje u roku nekoliko minuta, ali može biti odloženo i do mjesec dana, ukoliko su potrebna dodatna objašnjenja, dokumenta ili čak razgovor s vama. Zbog toga se preporučuje da će traži ranije”, dodao je Radišić.

“Vozači autobusa ili kamiona bi oni mogli imati dodatne izazove jer će njihovi prelasci granica ustvari biti bilježeni na taj način i tu rekao bih i Evropska komisija i zajedničke institucije zemalja trude se da iznađu neko kvalitetno rješenje koje će omogućiti da te osobe koje poslom odlaze u EU da to mogu neometano i dalje nastaviti”, pojasnio je Ćerimagić.

Od 10. novembra za građane država Zapadnog Balkana: Ulazak u Schengen samo uz skenirane otiske prstiju i slikanje na granici

Značaj ovakvog načina ogleda se u bržoj kontroli te jačanju sigurnosti zbog migracija. Vize zemljama regije i dalje neće biti potrebne, no ponovo sam ulazak u Šensgensku zonu na granici iz određenih razloga može biti odbijen.

N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare