Kako do rezultata na evropskom putu sa politikom blokada i uslovljavanja?

Vijesti 17. maj 202319:11 1 komentar

U doba rata trebamo saveznike, a ne da oni idu u Moskvu, poručio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, prilikom posjete Sarajevu. BiH je dobila šansu kroz kandidatski status. U oktobru slijedi novi izvještaj o napretku BiH na evropskom putu. Ima li volje, ima li znanja. Sve je na domaćim političarima, rekao je između ostalog Varhelji.

Neće biti prečica, ni popuštanja, BiH trebaju reforme i odgovorni političari. Kandidacijski status bio je poklon građanima, BiH Evropi treba i saveznik u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu. Ovo je uz ostalo poručio evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji koji je danas prisustvovao političkom forumu o EU zajedno sa izabranim zvaničnicima sa različitih nivoa vlasti

Evropska komisija je u oktobru prošle godine BIH dala uslovni kandidacijski status, Tražila je nakon formiranja vlasti prioritetno usvoje uz ostalo i Izmjene zakona o VSTV-u, Zakon o spriječavanju sukoba interesa, jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Konkretni rezultati nove vlasti za sada su brzo formiranje vlasti i usvajanje budžeta i uspostava kontakt tačke za saradnju sa EUROPOL-om. Iako je na prošloj sjednici Vijeća ministara usvojen nacrt zakona o VSTV-u, iz RS je poručeno kako bi mogao biti blokiran u Paralamentu, ako Istočna interkonekcija ne dobije podršku Predsjedništva.

Inače u vrijeme dok se Oliver Varhelji obraćao novinarima, Milorad Dodik pohvalio se na svom tviteru još jednim sastankom sa ruskim ambasadorom u BiH, na kojem se razgovaralo o posjeti predsjednika RS Moskvi I Vladimiru Putinu, 23 maja.

Mehanizam koordinacije koji jamči učešće svih nivoa vlasti ovisno od ustavne nadležnosti biće model po kojem će se raditi, kazala je predsjedavajuća Vijeća ministara i najavila sastanak za mjesec dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare