Kako je Duraković bez poleđine stranke postao potpredsjednik RS?

Vijesti 23. nov 202221:03 0 komentara
N1

Ćamil Duraković, novi potpredsjednik Republike Srpske u večerašnjem izdanju emisije Pressing govorio je, između ostalog, i o svom dolasku na tu poziciju. Duraković je, inače kao nezavisni kandidat i praktično sam bez stranaka u poleđini izabran na funkciju potpredsjednika RS.

S obzirom na to da je Bakir Izetbegović, lider SDA nakon što je izgubio na izborima u utrci za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poručio da nije mogao sam protiv 11 stranaka, pitali smo Durakovića kako je on mogao izaći sa 10 stranaka.

“Takav je na kraju ishod bio, ja sam svoju kampanju vodio principijelno, na jedan specifičan način. Bio sam kandidat i 2018. godina i tada sam dobio ukupno 25% bošnjačkih glasova i uvidio sam gdje sam pogriješio, potrudio sam se da to ispravim i na kraju sam evo zadovoljan rezultatom. Ovo je zaista jedinstven slučaj u histriji BiH da neko za ovaj nivo vlasti, sam bez podrške stranaka dospije na poziciju potpredsjednika RS. To je signalni pokazatelj da demokratska svijest naših građana radi. Dakle, moji glasovi su i u ponovnom brojanju ostali isti što znači da je svaki čovjek koji je glasao za mene to uradio bez pritiska i svojom voljom i to meni ukazuje posebnu čast”, naveo je Duraković.

Dalje je naveo da nema drugačiji pristup, da bi se vjerovatno našao na listama nekih stranaka.

“Ovo je moja politika, dobio sam povjerenje građana, trudit ću se da to radim do kraja”, dodao je.

Pitali smo Durakovića zašto je na kraju bio prinuđen ići sam u ovu utrku te zbog čega ga iz Pokreta za državu nisu željeli za svog kandidata.

“Zato što nisam bio član nijedne stranke. Čak sam se nekada i šalio an sastancima Porketa za državu, a zajedno smo mi posla uradili. Podržavam ih i sada jer svako ukrupnjavanje tih probosanskih stranaka na ovom nivou vlasti nama znači. Ako im do sada nije jasno da je zajednički nastup probosanskog bloka bez alernative u ovom dijelu države bitno onda ne znam šta da kažem”, poručio je Duraković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!