“Kako je moguće da, od 700 miliona eura, kantoni sa bošnjačkom većinom ne dobiju ništa”

Vijesti 26. jul 202417:14 2 komentara
Bosnia and Herzegovina map
N1

Kako je moguće da od oko 700 miliona eura u tri sektora - energiji, digitalizacija i ljudski kapital niti jedan nije predviđen za kantone sa bošnjačkom većinom, upitao je federalnog premijera Nermina Nikšića, ali i predstavnike "Trojke", jedan od "optuženih" premijera SDA Nezir Pivić.

Lider SDP BiH i premijer FBiH Nermin Nikšić jučer je okrivio SDA za neusvajanja Plana reformi, čime je Bosni i Hercegovini onemogućen pristup novcu kojeg Evropska unija izdvaja za zemlje Zapadnog Balkana.

Pivić je ove navode Nikšića nazvao “nebulozama” poručivši mu da o dokumentu SDA “mnogo više od njega”.

“Prvo, u nacrtu Plana reformi su dvije tabele dostavljenih projekata. Prva Tabela broj 145. “Nacrt Indikativne liste prioritetnih investicionih projekata za podršku kroz Reformsku agendu” i druga broj 146. “Nacrt liste investicionih projekata koji zahtijevaju dodatne konsultacije za uključenje u Tabelu 1”.

Podsjećam Nikšića da mi nijednog trenutka nismo problematizirali prvu tabelu jer su to “zreli” relevantni i potvrđeni projekti. Tu se nalaze projekti iz sektora transporta vrijedni 2,3 milijarde eura, sektora energije vrijedni 1,1 milijarda eura i sektora digitalizacije vrijedni 3,135 milijardi eura. Dakle ukupno 6,535 milijarde eura. Plan rasta je vrijedan 1 milijardu eura, pa je jasno da se svi ovi projekti i neće finansirati iz ovog instrumenta”, kazao je premijer ZDK-a, te dodao:

“Mi smo ukazivali na drugu tabelu broj 146. u kojoj ni u jednom trenutku nismo problematizirali sektor transporta jer su tamo projekti koridor Počitelj-Stolac, Tunel Komar, Lašva-Nević Polje, Sarajevski aerodrom, ali i Mostarski aerodrom te Grude, Istočno Sarajevo, TEN-T mreža za RS, itd. U fazi usaglašavanja Plana reformi ukazivali smo na preostala tri sektora u toj tabeli 146.: Energija, Digitalizacija i Ljudski kapital. Kako je moguće da od oko 700 miliona eura u ova tri sektora, niti jedan nije predviđen za kantone sa bošnjačkom većinom?”.

Sporni projekti, po SDA, su u dva sektora: digitalizacija i infrastruktura za ljudski kapital, vrijedni 20,6 miliona KM. On je u svojoj objavi na Facebook naveo kako su to sve projekti za RS i Elektroprivredu HZHB.

“Na prvi pogled, bez detaljne analize, vidi se da je 700 miliona eura planirano za Republiku Srpsku i kantone sa hrvatskom većinom u sektorima Energija, Digitalizacija i Ljudski kapital. Neka Nermin Nikšić odgovori kako je moguće da se u ovim projektima entitet Republika Srpska naziva državom: Dizajn i implementacija Državnog eVlada portala Republike Srpske i Državni open data portal Republike Srpske, a istovremeno RS traži i on pristaje na brisanje pojma državni uz BiH”, naveo je još Pivić.

On je Nikšićeve tvrdnje da “SDA upućuje zamjerku jer se kantoni nisu konsultovali u evaluiranju i delegiranju projekata, nego samo država i državne institucije” nazvao neistinitim.

“Mi upućujemo zamjerku jer samo naši kantoni nisu nizašta konsultovani, pa ni za ove projekte, a ostali očigledno jesu. Ako su, kako Nikšić tvrdi “državne institucije i ministarstva predlagali i realizovali pripremu i delegiranje projekata, čim je praktično država jedini “stakeholder” odnosno strana i faktor u definisanju prioriteta“, zašto ta državna ministarstva na čijem čelu su njegovi koalicioni partneri, nisu konsultovali i predlagali projekte i iz kantona sa bošnjačkom većinom?

Ništa nije “rađeno uvažavajući potrebe različitih zajednica i sredina”, kako Nikšić tvrdi, već je smišljeno da svih 700 mililona eura iz ova tri sektora odu u kantone sa hrvatskom većinom i RS”, poentirao je premijer ZDK.

Šta je još Pivić odogovrio Nikšiću možete detaljnije pročitati na FB postu.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare