Kako je prije izgledalo poznato kupalište Bentbaša, hoće li nadležni okončati dugogodišnje propadanje?

Vijesti 04. aug 202410:13 0 komentara
N1/Bentbasa

Nakon što je radilo gotovo stoljeće, nekadašnje omiljeno kupalište u srcu Sarajeva, danas je devastirani prostor. Zapuštena Bentbaša propada te je neizvjesno da li će u budućnosti dobiti priliku za vraćanje svog starog sjaja.

Dolaskom Austro-Ugarske 1884. godine, na području Bentbaše sagrađeno je kupalište, koje je ubrzo postalo popularno okupljalište. Izgradnjom ceste prema Kozijoj ćupriji otvoren je današnji tunel, a u julu 1902. godine sagrađena je Narodna banja. Tokom ljeta, kupalište je postalo omiljeno mjesto za okupljanje porodica, prijatelja, mladih i starih, koji su dolazili u potrazi za osvježenjem i bijegom od gradske vreve. Bentbaša je tada bila mjesto radosti, smijeha i zajedništva, pružajući građanima prijeko potreban predah. Sam naziv ovog poznatog mjesta potiče iz riječi bent, što znači brana.

Sead Dervišević, Sarajlija koji je svoju mladost proveo je na ovom kupalištu, ispričao nam je kako je to mjesto izgledalo prije. Također, prenio nam je svoje brojne uspomene, ali i ljubav koju gaji prema ovom posebnom mjestu.

“To nije bilo kao sada, bazen se gradio dugo, i građani su učestvovali u izgradnji i čišćenju. Dolazila je raja iz pojedinih mahala i znalo se mjesto gdje ko biva. Prvo je tu bio mali bazen i u produžetku veliki bazen, gdje je bila i skakaonica, sa dva nivoa. Koristila se čista voda rijeke Miljacke. Poslije rata se počeo razvijati malo i sport. Bila je ekipa vaterpola i takmičenja, pošto je bazen bio fin i komotan. Sa strana smo imali i svlačionice. U produžetku je bio pijesak za odobjku i pečurke betonske, koje su pravile hladovinu. Dakle, kajak, čamci, a i plivalo se. Na ulazu je bio i restoran, u kojem se navečer do neko doba sjedilo, a bilo je malo i kartanja, zabave, muzike i plesa. Tako i na bazenu, nađe se neko sa gitarom, većinom omladina, pa se od jutra do akšama kupa. Masovno se dolazilo jer je to bilo kultno mjesto i sve što je gravitiralo u ovom dijelu. Bilo je lijepo, plaža i to mjesto, predivno i romantično”, kazao je za N1.

N1-Sead Dervišević

Seada smo pitali i šta misli o sadašnjem stanju, te da li bi naše institucije mogle spriječiti propadanje ovog mjesta, na šta nam je odgovorio:

“Ovaj dio grada totalno je zapostavljen. Kada pogledamo uređenje okolo, zaraslo je korito, puno je trave. Sve se to može urediti na jedan fin, možda i jeftiniji način, da se kutiviše, da izgleda uredno, i prema potrebi građana, turista i gostiju. Uređena je šetnica Aleja Ambasadora i lijepo izgleda, tako bi izgledalo i preći preko mosta na Bentbaši, a i popeti se na Babića baštu. Ima puno lijepih uglova, dijelova za pogled, fotografiju a i uspomenu. Uz više ambicija i veću angažovanost, dalo bi se posvetiti tome i urediti ovo mjesto. Nećemo sada spomenuti samo nevladine organizacije, mogu i vladine organizacije, može i opština, mogu i građani podnijeti incijativu da se ozbiljno pristupi uređenju Bentbaše kao kultnom, historijskom dijelu Baščaršije. Šteta je imati ovakvo nešto, a ne urediti, kako bi građani mogli koristiti ovo mjesto. Možda ću i ja dočekati da to bude još jedan, novi bazen”

Institucije bez odgovora

Od 2009. godine, kada su bazeni zatvoreni, Bentbaša propada. Sada je daleko od svog nekadašnjeg izgleda, ali i funkcije javnog kupališta. Iako rijeka idalje teče, posjetitelja gotovo da nema, a infrastruktura je propala. Odgovore na pitanja o dugoročnom ulaganju i obnovi kupališta tražili smo od Stručne službe gradonačelnice Sarajeva. Oni su nas dalje uputili da se obratimo Opštini Stari Grad, koja je, prema njihovim riječima, relevantnija kada je u pitanju ova tema. Međutim, evidentno je da nadležni organi nerado pričaju o ovoj temi, pa smo ostali uskraćeni za odgovore o potencijalnoj budućnosti ovog mjesta. Ipak, pitanje ostaje, da li će Bentbaša ikada vratiti svoj stari sjaj i ugostiti kupače kao što je to radila nekada?

Bentbaša Cliff Diving

S druge strane, entuzijasti se trude da ovo mjesto sačuvaju od zaborava, te se i ove godine na Bentbaši održavaju tradicionalni skokovi u Miljacku. Publika će imati priliku uživati u tradicionalnim skokovima lasta i figurativnim ‘high diving’ skokovima. Desete jubilarne skokove sufinansiralo je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo. U sklopu Bentbaša Summer Fest-a, pored skokova na Bentbaši i Darivi, održat će se i panel konferencija, muzički nastupi, umjetničke performanse, edukativne i sportske radionice za djecu i odrasle.

Priredila: Samja Bošnjak, N1 Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!