Kako mediji iz Srbije izvještavaju o obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici

Vijesti 10. jul 202415:05 0 komentara
ELVIS BARUKCIC / AFP

Obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici i dženaza za 14 žrtava će se održati sutra. Bosanskohercegovački mediji o ovom događaju detaljno izvještavaju, dok je situacija u susjednoj Srbiji drugačija.

Kako je Balkan Transitional Justice u svom istraživanju u maju naveo “Donošenje UN-ove Rezolucije o Srebrenici se reflektovalo u vidu dubokih razlika i podjela u izvještavanju o glasanju u Generaloj skupštini.” Ove podjele su vidljive tokom cijele godine, a najviše u julu, kada se obilježava godišnjica genocida u Srebrenici.

Javni servis, odnosno Radio-Televizija Srbije se na svojoj web-stranici uopšte ne bavi genocidom u Srebrenici i zadnja objavljenja vijest u vezi ove teme datira iz aprila 2023.

Mediji iz Srbije-Naslovne stranice

Televizije sa nacionalnom frekvencijom, poput B92 i Happy TV-a ne ignorišu potpuno dešavanja iz Bosne i Hercegovine, ali sa druge strane dezinformišu ili obmanjuju čitatelje/ice. B92 fokus stavlja na “lažne ekologe i borce protiv litijuma”, a Happy TV širi davno raskrinkanu lažnu vijest tvrdeći da je “Šef NATO-a izjavio da je Srebrenica laž”.

Izvještajavanje na ovu temu u provladinim medijima je propagandno i ima notu animoziteta. Alo se, naprimjer, okomio na novinarku N1 Srbije, Danicu Vučenić, a Informer genocid naziva lažnim.

Sa druge strane N1 Srbija i Danas su temeljito izvještavali i izvještavaju o Maršu mira i pripremama za sutrašnju komemoraciju.

Lažne vijesti i propaganda na tabloidima će zasigurno u toku dana, a pogotovo sutra biti još intenzivnije. Pritisak i provokacije usmjerene ka žrtvama u periodu oko 11. jula dobijaju novu dimenziju, a sve ovo predstavlja svojevrsan udar na žrtve i na preživjele u srebreničkom genocidu.

Podsjećamo da je ove godine identificirano 14 žrtava srebreničkog genocida koje će sutra biti ukopane u Potočarima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!