Kako prepoznati prve znakove koji ukazuju da imamo dioptriju na daljinu?

Vijesti 31. mar 202313:54
N1

Vrijeme koje, i odrasli i djeca, provode ispred ekrana sve je duže i duže. Ipak, zdravlje očiju često je vrlo zanemareno. Ono je, dodatno, narušeno i kod brojnih koji su prebolovali koronavirus. O ovom interesantnom opažanju, kao i o praktičnim savjetima, poput onoga kako prepoznati da imamo dioptriju na daljinu - pitali smo specijalistu oftalmologije Bojana Kozomara.

Kada su u pitanju prvi znaci dioptrije kod daljinu – uvijek će to biti veći izazov uočiti kod djece.

Dijete skoro pa nikada samo ne može reći da li ima dobar ili loš vid.

“Ono što oni rade u tom slučaju jeste da škilje i skupljaju oči, naginju glavu ukoso kada nešto rade ili pišu, ili da se unose jako blizu ekranima”, rekao nam je Kozomara.

Pored košenja glave, kod djece može biti jako učestalo i trljanje očiju, pa se u tim slučajevima preporučuje javljanje ljekaru.

Kod odraslih je, naravno, drugačije s obzirom da i sami osjete da im vid nije kao nekada.

“Oni će primjećivati da im vidna oštrina nije kakva je prije bila”, navodi doktor.

Naglašava da ljudi ponekad u takvim slučajevima pribjegavanju samostalnom uzimanju i izboru naočala, što može biti opasno. Nije rijetko ni kupovanje kapi i ostalih preparata ‘na svoju ruku’, što se također nikako ne preporučuje.

“Osobe koje kupe takve naočale često pate od glavobolje, bola u očima, ponekad osjete i da se ne mogu kretati. Važno je svakom oku posvetiti posebnu pažnju i ustanoviti dioptriju u oba”, naglasio je doktor.

Savjete drugim važnim pitanjima kada je u pitanju često zanemareno zdravlje očiju, poslušajte u videu ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad