Kako prepoznati simptome respiratornog sincicijalnog virusa i kada reagovati

Lifestyle 10. jan 202317:40 0 komentara
Shutterstock

Krizni štab Federacije Bosne i Hercegovine obratio se danas javnosti nakon dugo vremena. Između ostalog, naglasak se ovim potezom želio staviti ne samo činjenicu da je koronavirus još uvijek među nama, nego i na povećan broj respiratornih infekcija. Kada su u pitanju respiratorni virusi - jedan posebno zaokuplja pažnju svjetske, ali sve više i domaće javnosti. Radi se o respiratornom sincicijalnom virusu (RSV). Kako ga prepoznati i kada trebamo reagovati?

Glasnogovornik JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo Arman Šarkić je u prvoj sedmici januara iznio podatak kako je pritisak  na domove zdravlja u ovom kantonu ogroman. Naime, prosječan broj pacijenata koji se javljaju veći je od uobičajnog za ovo doba godine, a osamdeset posto oboljenja odnosi se na respiratorne infekcije.

Jedan od repsiratornih virusa u kruženju – respiratorni sincicijalni virus – nije prisutan samo na našim područjima i nije neka pretjerana novost. Ipak, ono što zabrinjava jeste činjenica da ljekari širom svijeta prijavljuju sve više slučajeva ovog virusa koji prouzrokuje akutne infekcije disajnog sistema kod svih starosnih grupa i najčešći je uzrok bronhiolitisa kod djece.

Njemački stručnjaci kažu da će do svog drugog rođendana skoro sva djeca oboljeti od RSV infekcije s blagim simptomima.

Dodaju i da vjeruju da su promjene u društvenom ponašanju za vrijeme pandemije koronavirusa doprinijele porastu broja infekcija, pa su mali pacijenti ove zime „preplavili“ bolnice.

Iako se u većini slučajeva radi o blagoj bolesti sa simptomima sličnim prehladi, RSV može da bude ozbiljan problem i da zahtijeva hospitalizaciju, posebno kada su u pitanju odojčad mlađa od četiri mjeseca i djeca s hroničnim bolestima, upozoravaju ljekari iz Nemačkog udruženja pedijatara.

Oni podsjećaju da respiratorni sincicijalni virus može da rezultira razvojem bronhiolitisa, upale disajnih puteva u plućima (bronhiolama) koje prouzrokuje otežano disanje, naročito izdah.

Bronhiolitis karakteriše oticanje sluznice bronhiola i nakupljanje sluzi koja otežava disanje, a može da dovede i do upale pluća.

“Roditeljima bi znak za uzbunu trebalo da bude trenutak kada uoče da dijete ima očigledne poteškoće sa disanjem, da diše brže nego što je uobičajeno i pritom mu u plućima ‘zviždi'”, naročito pri izdisaju“, rekao je dr Ulrih Fegeler iz pomenutog udruženja.

Osim temperature i kašlja, dodatan znak oboljenja je kada dijete izgleda neobično umorno i klonulo.

Dr. Fegeler kaže i da bi roditelji trebalo ozbiljno da shvate i problem sa izostankom apetita.

Iz njemačkog instituta za javno zdravlje Robert Koch kažu da dijete u takvim slučajevima može da odbija da jede ili pije ili može da počne da povraća.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!