Kako Schmidt postade ‘omražen’ s obje strane entitetske linije BiH?

Vijesti 19. okt 202414:44 0 komentara
N1

Politika baca u sjenu- nikada veću katastrofu u Bosni i Hercegovini- razorne poplave i klizišta. I 26 života. Preživjeli – sami u kobnoj noći. Sami i nakon dvije sedmice. Državi zaboravljeni bili. Zaboravljeni ostali.

Da li je Šmit prekršio svaku mjeru? Izjednači ratnog zločinca Ratka Mladića i prvog predsjedavajućeg Predsjedništva RBiH, Aliju Izetbegovića. Dobi, čini se, zauvijek Auf Wiedersehen iz BiH.

Irmela i Jasmin zagrljeni pod ruševinama. Žrtve i njen otac, majka, brat. Porodica iza koje je ostao samo osmogodišnji dječak. Devet poginulih članova jedne familije. Trudnica Ajla… Samo su neki od 19 žrtava u Donjoj Jablanici.

Građani i firme na nogama u humanitarnim akcijama. Milioni KM do sada prikupljeni. Kako će biti podijeljeni ? Istovremeno-pitanje- koliko je ova država daleko od civilizovanog svijeta ? Mi nemamo sistem uzbunjivanja!

Ministarstvo se pravda, Vlada ćuti za N1- zašto nemamo najobičniju notifikaciju za nesreće koja prijete?

Politički skandal ili tek gaf jedinog viskog predstavnika u BiH, Kristijana Šmita ? Nikad se brojniji u ovoj državi i dijaspori nisu više uvrijedili- zaboravimo sad Dodika- na bilo čije riječi. U Šmitovoj jednoj rečenici. Uslijediše protesti. Intelektualci, ali i građani Sarajeva, traže Šmitov odlazak ! Godinama isti scenarij je u Republici Srpskoj. Šmita odavno ne priznaju jer je ‘lažni’. Šta se dešava? Do koga je?

I najveći Šmitov ‘mrzitelj’ htio na proteste, ali nije… Veli, organizovale ga ‘probosanske snage’. A on je ‘prosrpska’ ! Umjesto na protestima, bi baš zbog tog čovjeka, i ove sedmice, na sudskoj klupi. Sve su mu nudili, nema šta nisu, da prihvati krivicu. Reče optuženi. Usput, sve napade. Gle čuda, i svog druga Čovića. Jer sve se radi bez njega. ‘Laki’ bi malo nervozan.

Napade ga, jer nakon sedam mjeseci plandovanja državni Dom naroda odblokiran. Dogovoriše se. Bez njega. Bošnjaci, Srbi i Hrvati. ‘Al’ kad vam Dodik dođe….’, zaprijeti!

Bavimo se i zanimljivim pitanjem, već poznatog odgovora. Ima li razlike ko je vlasta ? Kod stranačkog zapošljavanja ! Niz direktora preduzeća, koje su imenovali Naša stranka te Narod i pravda, pohapšeno…

Dio je ovo priča u ovonedjeljnoj emisji. Jer saznaćete još toga.

Zato gledajte Tačku na 7, ujutro od 9 časova ili poslijepodne od 17.15 h.

Sa vama je Suzana Stambol.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!