Kako se Dodik ‘mirno razdružuje’ ako de facto provodi odluku Ustavnog suda BiH?

Vijesti 19. jun 202418:31 0 komentara

Dan državnosti Srbije trebaju da obilježavaju svi Srbi ma gdje živjeli, ali Dan Republike Srpske je 9. janura. Mi se protivimo ukidanju 9. januara, kazala je za N1 predsjednica Narodnog fronta i kandidatkinja za gradonačelnicu Banjaluke, Jelena Trivić.

Ona je u Danu uživo komentarisala nedavno održani “Svesrpski sabor” poručivši da se njena stranka ne stidi “što smo Srbi”.

“Mi smo bili na saboru i prijatno smo se osjećali u Beogradu. A to što su ovdje pokušali minimizirati prisustvo opozicije – to je njihov problem”, kazala je Trivić, koja se osvrnula i na nove američke sankcije kompanijama povezanima sa porodicom Dodik.

U toku je dvodnevna sjednica PIC-a, danima već ključno pitanje je koliko su realne šanse da nadležnosti OHR-a budu smanjene. Do kada će OHR trebati Bosni i Hercegovini?

Jelena Trivić (N1)

To se davno trebalo desiti da su domaći politički akteri bili sposobni i imali stvarnu želju da se to desi. OHR bi se zatvorio kad bi bilo dogovora u Bosni i Hercegovini, da iz Republike Srpske ne govore o ‘mirnom razdruživanju’, kao i da u Sarajevu ne govore o nestanku RS-a, jer je i to rušenje Dejtonskog sporazuma. Republika Srpska je imenom upisana u Dayton, tako da niko ne može osporavati njeno postojanje i ime. Dok imate te dvije politike, zajedno sa trećom u kojoj Čović želi novi entitet, OHR ostaje u BiH.

Da li je vladajuća koalicija stigla do zida? Neme zakona niti budžeta?

Koaliciju čini “Trojka” sa SNSD-om i HDZ-om. Dosta je turbulentno, dosta je političkih kriza. Stvari koje se tiču života ljudi, izgradnje, infrastrukturnih projekata… sve je pod plaštom dimnih bombi i političkih kriza. Ni ovaj saziv Vijeća ministara neće biti označemo kao neki koji je napravio suštinske korake.

Prije 10-ak dana u Beogradu je održan “Svesrpski sabor”. Kako Narodni front gleda na taj skup i da li je opozicija iz RS-a imala isti tretman kao i vladajuća struktura?

Od predstavnika institucija Srbije – da. Mi smo bili na saboru i prijatno smo se osjećali u Beogradu. A to što su ovdje pokušali minimizirati prisustvo opozicije – to je njihov problem. Gledajte, te sitne podvale od vlasti iz RS-a su samo odraz njihove loše procjene ili bezidejnosti. Valjda je svima bilo u interesu da tamo bude i opozicija jer je bio “Svesrpski sabor”. Mi kao Narodni front se ne stidimo što smo Srbi.

Nakon ovog sabora Dodik je poručio da se Dan RS-a ubuduće neće slaviti 9. januara, nego 15. februara. U SDS-u pokreću peticiju protiv te odluke. Hoćete li im se pridružiti? Da li ovakvom odlukom Dodik zapravo priznaje presudu Ustavnog suda BiH?

Ja sam se pitala u svojoj prvoj reakciji kako se Dodik ‘mirno razdružuje’ ako de facto provodi odluku Ustavnog suda BiH? U NSRS-u je izglasan zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda. Dan državnosti Srbije trebaju da obilježavaju svi Srbi ma gdje živjeli, ali Dan RS-a je 9. janura. Mi se protivimo ukidanju 9. januara i potpisala sam peticiju koju je organizovala SDS.

Jučer je OFAC stavio na “crnu listu” sedam firmi iz Bosne i Hercegovine i još dvije osobe koje, kako navode, obezbjeđuju glavne izvore prihoda za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i njegovu porodicu. Tih sedam kompanija samo u prošloj godini prihodovale su nevjerovatnih 143.782.377 KM i ostavile dobit od ukupno 31.992.292 KM. Da li vas je iznenadio taj podatak?

Nije me iznenadio. Nisam znala tačnu cifru, ali znam da te kompanije mnogo prihoduju jer su naslonjene na javne budžete. Ja sam principijelno protiv sankcija. Mi znamo koliko nas je ojadio Dodik, ali to treba biti tema naših pravosudnih institucija i naroda na izborima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!