Kako se vrši izbor delegata za Dom naroda BiH u NSRS?

Vijesti 01. dec 202212:54 1 komentar
N1

Na prvoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske biraju se delegati za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Pravo glasa ima svih 83 narodnih poslanika, a oni će danas izabrati pet srpskih delegata, od 15 koliko ih u Domu naroda ima. Ostalih 10 iz reda Hrvata i Bošnjaka biraju se u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

Izbor delegata iz Republike Srpske u prethodnom periodu bio je prvorazredna politička tema, zbog mogućnosti da SNSD opet dobije četiri i tako ponovo kontrolni paket i mogućnost ulaganja veta i blokade procesa u institucijama Bosne i Hercegovine.

Prosec koji je u toku u Narodnoj skupštini Republike Srpske formalnog je karaktera i odvija se tajnim glasanjem. Glasački listić napravljen je od strane Centralne izbone komisije Bosne i Hercegovine. Svaki od poslanika glasa tajno, slično načinu glasanja na izborima.

Pred narodnim poslanicima je osam lista, pet ispred SNSD-a, po jedna iz SDS, PDP i Pokreta za državu. Narodni poslanici glasaju stavljanjem znaka “X” ispred naziva lista, ne i za kandidate unutar liste. Proces tehnički sprovodi Komisija za izbor i imenovanje Narodne skupštine Republike Srpske.

Komisija jednoglasno zauzela stavove da će se glasački listići pečatirati na licu mjesta. Glasanje se vrši stavljanjem “X” u kvadratić i to bez podebljavanja ili dopisivanja bilo čega. Listić da bi bio važeći ne smije imati nikakve druge oznake”, rekao je Ilija Tamindžija, predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Narodne skupštine Republike Srpske.

On je napomenuo da svi glasački listići moraju biti ispisani plavom olovkom koja se nalazi na glasačkom mjestu.

Listić mora biti dva puta presavijen i tako ubačen u glasačku kutiju, kako bi bio onemogućen uvid u isti”, napomenuo je Tamindžija ističući da će po okončanju glasanja stručne službe Narodne skuštine vršiti klasifikaciju i brojanje glasačkih listića.

Ishod ovog procesa je važan zbog toga što svaki zakon koji usvoji Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, da bi definitivno bio usvojen mora proći i Dom naroda. Zakon ili drugi akt se pred Domom naroda može zaustaviti glasovima dvije trećine delegata svakog kluba. Od ukupno pet poslanika koliko ima svaki klub, četiri u rukama SNSD-a značila bi da SNSD sam donosi odluku o svakom zakonu ili drugom aktu, dok bi manje delegata značilo da bi morali pregovarati sa ostalim strankama unutar kluba Srba.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare