Kako su o Dodiku govorili S. Tihić i A. Izetbegović: Najlakše se posvađati

Vijesti 20. okt 202115:47 > 15:58 0 komentara
dt

Posebna sjednica NSRS koja se danas održava u Banjaluci prvi je od niza koraka koje je najavio Milroad Dodik, a tiče se prenošenja nadležnosti sa nivoa države na nivo entiteta.

Milorad Dodik se ne povlači, međunarodna zajednica, ambasade, politički oponenti upozoravaju ga da je otišao predaleko, ali ne odustaje. Iako njegovi potezi imaju dozu populizma koji je Dodikov najjači adut naročito u izbornim godinama situacija u BiH je izuzetno ozbiljna.

Danas bi NSRS mogla učiniti prvi korak u prenošenju nadležnosti sa države na entitet, a Dodik najavljuje da će na isti način oformiti vojsku. Politički ‘all in’ člaa Predsjedništva iz reda srpskog naroda već izaziva ozbiljne turbulencije u državi, sve češće se spominje rat, a Dodik izgleda odlučno kao nikada do sada.

Zanimljivo je da je Dodik, opće je poznato, na početku političke karijere imao sasvim drugo lice. Lice koje je tada izgledalo sasvim miroljubivo, a u odnosu na tadašnje političke opcije i reotriku iz Republike Srpske može se reći i “bebasto”, kako su govorili političari. No, prevario je mnoge, godinama nakon prve pobjede na izborima, to je sasvim drugi čovjek, kažu sada.

Jučer se, nakon godišnjice smrti prvog predsjednika Rebulike Bosne i Hercegovine u izjavama za medije spominjao Dodik. Zanimljivo je da je dvadeset i jednu godinu nakon povlačenja Alije Izetbegovića sa političke scene (zbog zdravstvenih problema u oktobru 2000. godine izetbegović se povukao sa političke scene ) Dodik krenuo rušiti sistem. Izetbegović je komentarišući Dodika jednom prilikom izjavio: “Konačno jedan normalan Srbin”.

 

Isječak iz novine

I zaista Dodik je tada izgledao pitomo.

Izetbegovićev nasljednik  na čelu SDA nekadašni član predsjedništva BiH rahmetli Sulejman Tihić takođe je bio optimističan po pitanju saradnje sa Dodikom. No, 2008. godine u jednom je intervjuu shvatio kako funkcionira.

“Posljedica rušenja ‘aprilskog paketa’ jeste Milroad Dodik, ovakav kakav jeste. Milorad Dodik prije izbora nije bio ovakav. On se promijenio nakon izborne pobjede. Činjenica je da neki ljudi u Sarajevu svojim nekim izjavam, svjesno ili nesvjesno ga guraju da ide protiv BiH. Vještina je sjesti sa Dodikom i sa njim napraviti sporazum, nije vještina posvađati se, to može svako. Ali Dodik je sada predstavnik RS, osoba koja je premijer, koji je predsjednik najjače političke stranke i ko god bio sa ove strane mora sa Dodikom razgovarati. I ja sam speman ako gospodin Silajdžić i gospodin Ljubić naprave bolji sporazum, da to prihvatim. Ali ne može se sporazum praviti objavom saopćenja ovdje iz Sarajeva ” kazao je Tihić.

Očito da je Tihić najbolje razumio na koji način Dodik funkcionira i riječi koje je izgovorio i danas imaju posebnu težinu. Jesu li političari iz Federacije BiH napravili ovog Dodika? Jesu li “saopćenja” dovela do glasanja o preuzimanju nadležnosti?

Još sada ima Facebook, Instagram, Twitter da se lakše posvađa uz međunarodnu zajednicu koja posmatra i neće. Za života Tihića i Izetbegovića nije bilo tako, isto kao što nije bio takav ni Milorad.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!