Kako su, uz enormne troškove života za građane, porasli i apetiti bh. političara

Vijesti 18. jun 202320:55 0 komentara

Za samo godinu dana potrošačka korpa u BiH skuplja je za gotovo 110 KM. U međuvremenu, prohtjevi i apetiti većine bh. političara sve su veći, čemu svjedoče i posljednji revizorski izvještaji bh. institucija za 2021. godinu. Primjera radi, na hranu i piće Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa potrošilo je više od 62.000 KM. Bolji primjer nisu dali ni ostali.

U više od 70 bh. institucija koje su obuhvaćene kontrolom, najmanje njih 46 je za ozbiljnu obradu policijskih i pravosudnih organa, ocjenjuju pojedini državni delegati.

“U tim analizama u institucijama BiH može se uočiti veoma puno radnji koje imaju kriminogeni faktor”, smatra Džemal Smajić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Posebno u netransparentnom trošenju javnog novca, na šta ukazuje državni delegat Zlatko Miletić. S tim u vezi, posebno je, kaže, problematičan izvještaj državnog ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, gdje su troškovi za hranu i piće nadmašili limit od 60.000 KM i to za više od 2.300 KM.

“Rekao sam za ministra Košarca da pojedinačno, da je čovjek potrošio za reprezentaciju u 2021. godini više od 62.000 KM, što je sasvim jasno, protivzakonito”, kaže Miletić.

Da vrana vrani ne vadi oči pokazuje i stav Snježane Novaković Bursać, ujedno i predsjevajuće Komisije za finansije i budžet, koja u ovom izvještaju ne vidi ništa sporno.

“60.000 na jedno ministarstvo za 12 mjeseci kad razložite, može se reći da je i neka mjera, ali sad ne bih o tome dok ne analiziram troškove”, dodaje Novaković Bursać.

No, ovaj primjer nije izolovan. Nepravilnosti je mnogo, a inicijative pravosudnih organa da se time bave, veoma malo. U preporukama koje izdaju revizori, državno ministarstvo spoljnih poslova i dalje je “šampion”.

“Sa 20 preporuka, znači, ne zna se koji segment u tom ministarstvu da se može reći da zaista posluje u skladu sa zakonom. Ako to ne uradi Kolegijum, ja ću lično. S obzirom na to da se javni tužilac žali da nema dovoljno predmeta, iz te oblasti, rado ću mu sve to poslati”, poručio je Miletić.

Neopravdano se, utvrdili su revizori, trošilo i na održavanje službenih vozila, gdje je utrošeno 7.5 hiljada KM više u odnosu na godinu ranije. Pored toga, iskazane su potrebe za novim četvorotočkašima.

“Ne mislim, naravno, da je potrebno toliki novac trošiti na službena auta, mislim da imaju odlična službena vozila u kojima se voze, da ih u ovom trenutku uopšte ne trebaju, jer siguran sam da privatno nikad bolja vozila neće voziti”, kaže delegat HDZ-a 1990 u Domu narod PS BiH, Ilija Cvitanović.

A nemaju ni potrebu, jer većina se upravo službenim bahati 24 sata dnevno.

“Čak 149 službenih vozila stavljeno je na raspolaganje pojedincima 24 sata dnevno, funkcionerima i rukovodećim državnim službenicima, samo na nivou BiH. Možete zamisliti kakvo je stanje na entitetskom i nižim nivoima”, dodaje SDA-ov delegat u Domu naroda PS BiH, Šemsudin Mehmedović.

Bh. građani plaćaju luksuzne prohtjeve političara

Upravo na ovakvim primjerim najviše se vidi koliko se političari ponašaju neodgovorno prema građanima, koji finansiraju njihove luksuzne prohtjeve i rastuće apetite.

“Vidite da se plaćaju smrčci u kajmaku, tartufi… Meni najčudnije, kupuju se grudnjaci, sjetit ćete se, iz nekih ranijih godina, umjetničke slike, neke preskupe baterije za mobilne telefone”, kaže novinarka i analitičarka, Rubina Čengić.

Dok istovremeno dobar dio građana nema ni za osnovne životne potrebe. Prema posljednjim, zvaničnim, podacima, od maja prošle do istog mjeseca ove godine, potrošačka korpa skuplja je za gotovo 110 KM, a troškovi života rasli su za 0.1% u aprilu u odnosu na mjesec ranije.

Lejla Čaušević Sućeska iz Saveza samostalnih sindikata BiH kaže: “Dosta tih sredstava bi, definitivno, moglo da bude preusmjeneno na neke druge stavke, a koje bi pomogle građanima da što lakše prođu kroz ovaj period.”

Riječ solidarnost, po svemu sudeći, većina izabranih nosilaca vlasti ne poznaje. Ali, možda nisu oni krivi, nego zatamnjena stakla njihovih automobila zbog kojih ne vide život koji se odvija vani.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!