Kako zakonski urediti kretanje romobila: Šta kažu građani, a šta stručnjaci

Vijesti 18. okt 202219:49 1 komentar
N1

Sve popularniji romobili zadaju mnogo muke svima. Vozači nisu sigurni kuda i kojom brzinom mogu voziti. Pješaci, kažu, nisu sigurni ni na trotoaru. Zakona na državnom nivou nema ni na vidiku. Nesreća, nažalost, ima.

Kako vožnja romobila postaje sve popularnija, sve češće su i saobraćajne nezgode. Nepažnja, neiskustvo, neprilagođena brzina neki su od razloga. Osnovni je nepostojanje zakona. Pješaci se osjećaju najnesigurnije.

”Što ne donesu zakon po hitnom postupku? Sve više i više je nesreća”, ističe nam sagovornik.

”Jeste opasno, barem se meni tako čini. Ne čuješ ih, nema nikakvih signala, samo prolete pored tebe”, konstatuju Sarajlije.

”Nije problem ako ih voze ozbiljne osobe, ali voze osobe koje su maloljetne. Vrlo često ne poznaju nikakve propise”, primjetili su neki.

Profesor i vozač romobila, Osman Lindov, smatra da su rasparčane zakonske regulative jedan od uzroka nezgoda.

”Ovo što se radi u KS, pa i ostalim kantonima, ne valja. Treba uraditi zakonom o sigurnosti saobraćaja na putevima Bosne i Hercegovine. Trenutno ono što daje Hrvatska u svom zakonu o sigurnosti prometa da je najbolje rješenje za to, da se dozvoli da se kreću i kuda se kreću pješaci, ali sa posebnom sigurnošću kada se kreću među pješacima..”, naveo nam je ova profesor Saobraćajnog fakulteta u Sarajevu.

Ipak, izmjenama Zakona o uređenju saobraćaja u Kantonu Sarajevo, vozači romobila mogu se kretati upravo cestama, ukoliko ne postoji biciklistička staza. Pojedine evropske zemlje ograničile su prisustvo romobila u saobraćaju.

Više u prilogu Dragice Gajić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare