Kakve uslove donose nove linije iz Sarajeva: Put do evropskih metropola koštat će u prosjeku između 35 i 50 eura

N1 BiH

Šta će za bosanskohercegovački turizam značiti dolazak avioprevoznika Ryanair i Wizz Air, te otvaranje novih linija za Italiju, Veliku Britaniju, Njemačku, Švedsku, Belgiju, Tursku i druge zemlje na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu? Da li će se građani uskoro ponovno moći obradovati sličnim vijestima - odnosno dodatnim novim linijama iz glavnog grada BiH? Na ova pitanja su jutros za N1 odgovarali Vedrana Vikić - Musić, direktorica Sektora aerodromskih usluga na Međunarodnom aerodromu Sarajevo i Haris Fazlagić, direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

“Ovo je proces koji je pokrenut i mislim da više nema stajanja. Kada dođe deset ili petnaest novih direktnih linija kojima se nadam na proljeće – to će biti krug koji više niko neće smjeti opstruisati, niti zaustavljati” – ovako novi zamah na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu opisuje direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Haris Fazlagić.

Podsjetimo, nedavno je zatvoren Javni poziv za subvencioniranje aviosaobraćaja na području Kantona Sarajevo koji je raspisala Turistička zajednica Kantona Sarajevo sa ciljem razvoja turizma, uspostavljanja novih destinacija i povećanja broja putnika. Komisija za stručnu ocjenu je nakon razmatranja zaprimljenih prijava zapisnikom utvrdila da je po Javnom pozivu pristiglo pet blagovremenih prijava, te je jednoglasno konstatovala da su kompanije RYANAIR DAC, SUNEXPRESS AIRLINES i WIZZ AIR HUNGARY LTD dostavili urednu dokumentaciju traženu Javnim pozivom.

Danas, u razgovoru za N1, Fazlagić i Vikić-Musić poručuju kako će se raditi o novitetu koji će biti ne samo generator pozitivnih ekonomskih promjena, nego i podsticaj za turizam u BiH koji će trajati svih 12 mjeseci.

Kako je Sarajevo uspjelo privući nove aviokompanije?

Oboje pojašnjavaju kako je iza uspjeha dug i mukotrpan porces. On je osim saradnje različitih nivoa vlasti, podrazumijevao i lobiranje, te promovisanje ljepota i potencijala Bosne i Hercegovine.

“Oni traže da im kreirate odlične komercijalne uslove, što je Aerodrom u Sarajevu i učinio. Uveli smo potpuno nove poticaje, za koje odgovorno tvrdim da su najatraktivniji u regionu, a i šire. Gledali smo dugo u druge, a sada drugi gledaju kako mi to dobro radimo”, poručila je Vikić – Musić.

Pored toga, kompanije su obraćale pažnju i na potencijal zemlje, pa je u dugotrajno lobiranje bilo nužno uključena i promocija Bosne i Hercegovine u nekoliko različitih pravaca.

A šta će to značiti za građane – po kojim cijenama će moći do pojedinih evropskih metropola?

Osim o većem broju turista, uskoro ćemo moći pričati i o većem broju turističkih destinacija koje su bh. građanima postale lakše dostupne.

“Ryanair je na konferenciji zvanično obavijestio javnost da je startala prodaja. Do te konferencije, odnosno do 30. novembra trajale su i promotivne cijene, do 29.99 eura. Sada, cijene zavise od perioda i destinacije. U prosjeku, putnici će moći kupiti karte po cijenama od 35 eura pa do 50 eura. Mislim da su to jako atraktivni uslovi”, navela je Vikić – Musić.

Nadalje, i Vlada FBiH je jučer objavila podsticaje za tri aerodroma u ovom entitetu, a Međunarodni aerodrom u Sarajevu će to iskoristiti za kapitalne projekte – odnosno unapređenje infrastrukture i opreme.

Pored toga, sagovornici N1 su poručili kako će do kraja decembra ili januara, javnost u BiH obradovati sa informacijom o još pet novih strateških destinacija koje će im uskoro biti dostupne iz Sarajeva. One bi, prema trenutnim pretpostavkama, trebale startati od ljetnog reda letenja – odnosno marta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare