Kakvi su uslovi putovanja autobusom i na šta se putnici najčešće žale?

Vijesti 28. jan 202308:26 1 komentar

Nakon što je nekoliko avio kompanija krajem prošle godine obustavilo svoje letove iz i u glavni grad Bosne i Hercegovine, putnici su alternativu pronašli u autobuskom prevozu. Provjerili smo kakvi su uslovi putovanja i na šta se putnici najčešće žale.

Zahvaljujući različitim autoprevoznicima, daleke, evropske zemlje nisu nam nedostižne. Krcati autobusi kreću iz Bosne i Hercegovine, najčešće ka Njemačkoj ili Austriji. Za razliku od brzih aviona, međunarodna vožnja autobusom iziskuje mnogo vremena. Do Frankfurta stižete za otprilike 20 sati, do Minhena 17, do bližeg Beča u prosjeku, 13. Oni strpljivi nemaju primjedbe ni na dužinu, niti uslove putovanja.

Za razliku od onih zadovoljnih, na internet stranicama mogu se pronaći potpuno drugačija mišljenja.

Hoće li putnici stići na vrijeme, često ne zavisi od prevoznika. Prste umiješaju i vremenski uslovi.

“Ja vozim Sarajevo Frankfurt. Uslovi puta i snježne padavine, koje su se pojavile i dole u Sloveniji i Austriji jednostavno umanjuju malo sam protok vožnje, ali uglavnom ide”, kazao je vozač Almir Mujkanović.

Dok u inostranstvo idu noviji autobusi, za međugradski prevoz namijenjeni su, uglavnom oni koji više od deset godina voze bh. drumovima. Putnici negoduju i zbog kašnjenja, čestih, stajanja zbog preuzimanja pošiljki.

“Imala samo osjećaj kao da je brza pošta. Sad idemo ukrcat ono, iskrcat ćemo ono. Gubljenje vremena na to, a stajanje na stajalištima nula bodova. Mi smo evo iz Srebrenika stigli, imali smo jednu pauzu od 5 minuta”, kazala je jedna putnica.

Skuplja cijena karata još jedna je od zamjerki građana. Ipak, to je bio neophodan i neminovan korak, zbog rasta cijena goriva, stava su prevoznici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare