Kamberović: Historijski je pokazano da se krize u BiH nisu rješavale pričom

Vijesti 17. dec 202109:16 > 12:01 0 komentara
N1

Ohrabruje činjenica da je javnost u Velikoj Britaniji svjesna dubine krize u Bosni i Hercegovini, smatra historičar Husnija Kamberović. Ovaj historičar je u programu N1 pojasnio da nije siguran da li su Britanci spremni da pređu sa riječi na djela.

“Došli smo u takvu situaciju da mi kao stanovnici BiH više je samo nismo sposobni riješiti, kriza je otišla toliko daleko. S druge strane, međunarodna zajednica je svjesna da treba poduzeti neke akcije, da nije dovoljno samo pričati, no nije sprema da to uradi”, rekao je historičar Husnija Kamberović gostujući u Novom Danu.

“Historijski je pokazano da se krize u BiH nisu rješavale pričom i mlakim djelovanjem, nego robusnom silom protiv onih koji se smatraju moćnim u BiH”, rekao je Kamberović.

Upitan o tome kako bi robusna sila u BiH izgledala danas, on navodi kako se to ne odnosi na to da SAD trebaju u našu zemlju poslati vojnike, nego da međunarodna zajednica treba “skloniti Dodika” iz političkog života u BiH.

“To bi izazvalo krizu još na određeno vrijeme, ali stvari bi se poslije smirile. On se ponaša kabadahijski, moćno, to vidimo čak i po načinu na koje pozdravlja goste u Predsjedništvu BiH. No, ako bi mu neko na isti način odgovorio, postao bi svjestan koga ima naspram sebe”, zaključio je Kamberović.

Na koncu sagovornik N1 je rekao da Dodik nailazi na kulturnu reakciju, te da kada bi mu se odgovorilo na isti način, stvari bi, kaže Kamberović, išle u drugom pravcu.

Podsjećamo, Britanski Dom Lordova je sinoć rapravljao o BiH, te između ostalog jedna od poruka je da se “udovoljavajući zahtjevima Dodika nagrađuje genocid”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!