Kamberović: Ovo nije sukob Izraela i Hamasa, već Izraela i Gaze

Vijesti 26. okt 202309:07 0 komentara
N1

Istoričar Husnija Kamberović govorio je o sukobu na Bliskom istoku, kazavši da svjedočimo užasu koji se dešava pred očima cijelog svijeta.

“Znamo da je to počelo upadom Hamasa u Izrael, vidjeli smo kidnapiranje djece, ljudi. Tako se ne ponašaju vojske koje ratuju, ali je zanimljivo kako mi gradimo jedan narativ o sukobu Izraela i Hamasa, o sukobu jedne države i nešto što se karakterizira kao teroristička organizacija”, kazao je i dodao:

“Ovo je klasičan sukob Izraela i Gaze, to nije sukob Izraela i Hamasa. A Gaza je mali prostor u kojem živi preko dva miliona ljudi, na teritoriju koji nije širi od 10 kilometara. I sad na tom prostoru imate užasna bombardiranja koja traju skoro dvije sedmice”.

Podsjeća da nije rat na tom prostoru nije toliko trajao.

“Svi ratovi trajali su puno kraće. Bili su užasni i krvavi, ali su završavli za sedam ili deset dana”, kaže.

Kamberović smatra da se Hamas ne može smatrati za oslobilački pokret.

“Nesumjivo da su akti koje su uradili 7. oktobra da je to čisto teroristički akt. Vidjeli smo na koji način upadaju u Izrael”, dodaje.

Pojasnio je i zašto smatra da ovo nije rat samo protiv Hamasa.

“Da je rat protiv Hamasa, Izrael bi sigurno našao načina da svoje specijalne jedinice, kojih ima nevjerovatno puno, da sve svoje obavještajne podatke usmjeri na to da likvidira ono što on naziva Hamas. Ovdje se uništava jedan teritorij i to dosad svijet nije vidio u istoriji”, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!