Kandić osudila nagrađivanje studentica koje su veličale ratne zločine

Regija 16. jul 202317:04 3 komentara
N1 info

Srbijanska aktivistica Nataša Kandić oglasila se nakon informacije da su studentice Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija u Sarajevu dobile stipendiju u Srbiji, nakon što su proteklih dana bile u fokusu javnosti zbog veličanja osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, što su iskazale putem društvenih mreža.

Kandić smatra da nagrađivanje studentica stipendijama oslikava službeni stav kako vlasti u Srbiji tako i većeg dijela opozicije.

To što je direktor BIA nagradio 2 studentkinje za veličanje osuđenog za genocid je u skladu sa stavovima vlasti i 99% opozicije u Republici Srbiji”, smatra Kandić, postavljajući pitanje da li postoji šansa za proteste protiv podrške i veličanja ratnih zločina.

Podsjećamo, studentice Valentina Vujičić i Slađana Todić su dospjele u žižu javnosti nakon kontraverznog oglašavanja na društvenim mrežama, zbog čega je reagiralo i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, tražeći od Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo materijal u vezi sa studenticama od kojih je jedna na društvenim mrežama podigla tri prsta, a druga objavila fotografiju generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na dan obilježavanja 28 godina od počinjenog genocida u Srebrenici. Jedna od studentica je napisala i komentar “Nek’ smo vas pobili”.

Iz kantonalnog MUP-a su saopštili da se Tužilaštvo BiH izjasnilo da se ovaj slučaj kvalifikuje kao krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Veličanje ratnih zločina je prema Krivičnom zakonu BiH krivično djelo.

Ubrzo je uslijedio i odgovor generalnog direktora firme “Sarajevo-gas” Nedeljka Eleka koji je rekao da će, na poziv direktora Sigurnosno- informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandra Vulina, Slađana i Valentina studiranje nastaviti na Akedemiji za nacionalnu sigurnost u Beogradu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare