Kandidat na izborima u BiH sa zadnjeg mjesta na listi dospio na prvo

Vijesti 03. okt 202219:41 1 komentar
Srpska Info

U velikom broju izbornih rezultata pojavio se i jedan posebno zanimljiv. naime, kandidat koji je bio 40., tačnije, posljednji na listi stranke na ovogodišnjim Općim izborima u Bosni i Hercegovini, uspio se popeti na sami vrh i osvojiti najveći broj glasova.

Riječ je o Smaji Mandžiću, kandidatu Stranke demokratske akcije (SDA) za Skupštinu Tuzlanskog kantona koji je uspio u konačnom poretku preteći nosioca liste Irfana Halilagića za 826 glasova i samim time sa dna popeti se na sami vrh.

Fotografija trenutnog poretka je obišla i društvene mreže pa je tako jedan korisnik podijelio i napisao:

“Ovo je apsolutni pobjednik izbora u Bosni i Hercegovini, naklon od mene. Iskrene čestitke, kako god se završi na kraju. Uzme čovjek zadnji broj na listi i evo šta dokaže”, naveo je.

Ove godine je za Skupštinu Tuzlanskog kantona bilo ukupno 588 kandidata, a veoma je rijetko i skoro nemoguće vidjeti ovakav poredak, tačnije, da kandidat sa zadnjeg mjesta na listi dospije na prvo.

Razlog tome je, što je praksa da kandidati koji se nalaze od prvog do trećeg mjesta na listi skoro uvijek imaju priliku osvojiti mandat u skupštini, parlamentu i sl., dok ostali kandidati, pogotovo oni koji su pri samom dnu obično “prikupljaju” bodove za svoju stranku, a vlastiti mandat mogu dobiti samo ukoliko se desi nesvakidašnja situacija poput ove, a to je da dobiju ogroman broj glasova i podrške.

Podsjetimo i to da je javnost za Mandžića čula i nedavno nakon što je u junu ove godine imao incident sa kolegom na sjednici SDA u Tuzli.

Sukob na sjednici SDA Tuzla: Zildžić i Mandžić nasrnuli jedan na drugog (VIDEO)

Naime, Mandžić i stranački kolega Salko Zildžić su fizički nasrnuli jedan na drugoga, a eskalaciju sukoba spriječile su njihove kolege.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare