Kandidati već započeli sa promotivnim aktivnostima i bitkama za birače

Novi dan 04. jul 202209:51 > 10:02 0 komentara
N1

Iako zvanična predizborna kampanja u Bosni i Hercegovini počinje prvog septembra, političke stranke i kandidati su već započeli sa promotivnim aktivnostima i bitkama za birače. O tome kakve predizborne aktivnosti su do sada zabilježene, kada iste postaju kršenje zakona, te kakvu predizbornu utakmicu najavljuju, u "Novom danu" govorio je predstavnik koalicije "Pod lupom" Dario Jovanović.

Na početku razgovora podcrtava da sve ono što se dešava prije izbora je kampanja.

“Sve se radi u svrhu kampanje i da se domogne vlasti i zbog toga se i ulozi u izbornu utrku. Naš izborni zakon je poprilično jasan. On kaže da je zabranjen bilo koji oblik plaćenog političkog oglašavanja, odnosno ta rečenica koja zabranjuje kampanju zvanično četiri mjeseca prije iste, odnosno od dana raspisivanja izbora. To bi trebalo da važi za sve političke subjekte koji ne bi trebali da vrše bilo koji oblik promocije u svrhu kampanje“, pojašnjava Jovanović.

Ponavlja da se po zakonu sada ne bi smjela voditi bilo kakva vrsta plaćene izborne kampanje uključujući ovo što gledamo u prethodnim danima, a u praksi se to ne sankcioniše.

“Već dugo zagovaramo donošenje pravila u izbornom zakonodavstvo koji će regulisati zloupotrebu resursa kod izbornih kampanja. U drugim državama je to dobro riješenje, da vi ne možete 90 dana prije izbora zapošljavati nove ljude u javnu upravu, ne možete povećavati plate, ne možete davati jednokratna davanja, ne može trošiti više buđetskog novca. Sve je to kažnjivo i može se zabraniti učešće na izborima onim funkcionerima koji to rade. A mi imamo ponovno najavu povećanja penzija, najave povećanja jednokratne pomoći,  i druge najave”, kaže naš sugovornik.

Fenomen kampanje je, dodaje on, da se ona seli u online prostor gdje na jeftinije načine dolazi do novih birača.

“Imali smo jedan fenomen koji je zapravo bio uslovljen vremenskim prilikama, kada smo imali izbore u uslovima pandemije 2020. godine, gdje se fokus kampanje preselio u online prostor. Sve je više govora mržnje kojeg je teško kontrolisati. Sad ćemo sve više gledati političare kako iskaču iz paštete”, navodi on.

Ključni problem BiH nisu izbori, navodi on, niti sva halabuka koja nas koči. Ključni problem je korupcija i to je osnovna poluga ostanka i dolaska na vlasti.

“Sistem je moguće mijenjati na dva načina. Osnovna je da imate ljude koji žele da naprave nešto i pritisak građana. Građani moraju izaći na ulice kako bi ostvarili svoja zagarantovana prava i unaprijedili ih”, zaključuje Jovanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!