Kantonalni premijer protiv preglasavanja, šator medicinara i dalje ispred Vlade KS

Vijesti 19. sep 202419:02 0 komentara

Generalnog štrajka radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo neće biti. Postignut je dogovor s Vladom KS koja je danas izglasala povećanje neto satnice radnika u zdravstvu na 3,40 KM. Svemu su prethodila okupljanja, kao i protestna šetnja danas.

Blizu 500 radnika u zdravstvu ponovo se okupilo s jednim zahtjevom – povećanje dnevnice sa 3,07 na 3,70 KM. Kantonalna vlada danas s novim prijedlogom i povećanjem na 3,40 KM. Iako to nije ono što su prvobitno tražili, iz Sindikata radnika u zdravstvu, ali i iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, koji su se pridružili protestu, kažu, svako povećanje je dobro.

“Neću reći da smo zadovoljni, ali ovo je bilo jedino rješenje u ovom trenutku. Idemo dalje raditi, naše kolege će još jače raditi i pružati uslugu našim građanima KS”, kaže Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.

“Mogu reći da samo udruživanje i strukovnog sindikata i podrška sindikatu radnika u zdravstvu urodila plodom. Nismo skroz zadovoljni, ali smo zadovoljni. Želim se zahvaliti svima koji su u pregovorima bili u Ministarstvu i donijeli po meni ispravnu odluku”, dodaje Elvedin Vatreš, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara KS.

Iako je vlada KS izglasala povećanje neto satnice, kantonalni premijer Nihad Uk ostaje pri mišljenju da je prvobitna ponuda od 3,25 KM po satu bila korektna.

“Meni je jako žao da je došlo do preglasavanja. Ja sam i dalje ostao pri istom mišljenju kao i na poslednjoj press konferenciji, da je ponuda od 3,25 izrazito korektna. Novca ima za druge stvari, ali da sačekamo novi kolektivni ugovor i da taj novac koji stoji u Zavodu zdravstvenog osiguranja da se može koristiti na puno bolji način”, smatra kantonalni premijer.

Stanje u zdravstvu nikad nije bilo gore, kažu radnici. Svaka podrška im je dobrodošla, jer poboljšanjem radničkih uslova, poboljšava se i kvalitet usluge.

Generalnog štrajka neće biti, međutim, dok sindikati ne potpišu zaključke sa sjednice, šator postavljen ispred Vlade KS će ostati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!