Kapidžić o spomeniku Tvrtku: Proces blokira Gačanović, Tvrtko nije srpski kralj

Vijesti 05. jan 202319:00 0 komentara
FENA

Član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Faruk Kapidžić za N1 je komentarisao i blokadu članice Komisije Anđeline Ošap Gaćanović koja je blokirala podizanje spomenika bosanskom Kralju Tvrtku I Kotoromaniću u Sarajevu smatrajući da je on srpski kralj. "Trebaju nam tri glasa za tu odluku. To je direktiva iz Beograda i napad na državu i kulturno", kazao je.

Kapidžić, kao član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, govorio je i o izboru lokacije za spomenik bosanskom kralju Tvrtku Kotromaniću. Međutim, problem je nastao kada je jedna od članova Komisije, Anđelina Ošap Gaćanović svojim glasom protiv, onemogućila postavljanje spomenika kralju Tvrtku u Sarajevu, jer je on za nju “srpski kralj”.

Kralj Tvrtko će u Sarajevu dobiti spomenik

“Tvrtko nije srpski kralj. Dešava se napad na državu i kulturno. Imamo kroz Komisiju veliki problem jer je iz Beograda došla direktiva da se briše naša historija i da se sve stavlja pod prefiks srpski. Zbog toga bosanski kralj nije mogao da se nađe u urbanom dijelu jezgra, ali se to ne može desiti jer treba i njen glas. Insitiucija nije izpolitizirana, i ja i Zoran Mikulić smo to zabranili da uđe politika u instituciju“.

“Struka miče svaku politiku. Problem je što je Anđelina donijela tu politiku, a ja to ne dozvoljavam. Trebaju nam tri glasa, ona to blokira”, objasnio je Kapidžić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!