Kapital ne poznaje entitetsku liniju: Saradnja bh. multimilionera privuka pažnju, šta je u pozadini? (VIDEO)

Vijesti 09. jun 202418:47 0 komentara
N1

Dok političari svakodnevno odapinju otrovne strelice, te dižu međusobne barijere, biznismeni ih ruše i sarađuju. Da kapital ne poznaje entitesku liniju pokazali su multimilioneri vlasnici Binga i fočanskog Pavgorda kada je Senad Džambić pozajmio novac Gordanu Pavloviću kako bi on kupio većinski paket privrednog giganta „Alumine“. I tu saradnji ovog dvojca nije kraj.

Najbogatiji Fočak Gordan Pavlović nakon dugogodišnjeg sudskog izvršnog postupka postao je vlasnik zvorničkog giganta, fabrike glinice Alumine. Proces pun kontroverzi dobio je nastavak ovih dana kada je obznanjeno da je Pavlović novac za akviziciju pozajmio ni manje ni više nego od jednog od najbogatijih bh biznismena Senada Džambića, vlasnika kompanije Bingo iz Tuzle. Novinarima Kapitala odgovorio je da li će pozajmica značiti i ulazak u vlasničku strukturu Alumine: “Ma neće on to, druže. Čovjek se bazirao na trgovinu, tržne centre i kirije. I on bi prodao proizvodne firme koje ima i riješio se toga, njemu je to samo glavobolja. Čovjek dnevno zarađuje milion maraka i da njemu sada treba „Alumina“ i 1.500 radnika. Nema od toga ništa.”

Bingo je prošle godine poslovao sa skoro 160 miliona KM dobiti, što je nešto manje od 500 000 KM dobiti dnevno, izračunali su u Kapitalu. Da sve nije ekonomska računica, posumnjao je glasni trebinjski narodni tribun.

“Nedavno je novi vlasnik komapnije Alumina, gospodin i drug vlasnik kompanije Pavgord priznao da je uzeo novac i pozajmicu od vlasnika Binga i rekao da je za njega spreman dati bubreg. Da li vam je poznato da je profit pao sa 28 na 2 miliona KM , da li ste zlatnu koku od 400 miliona KM, Aluminu indirektno predali Bošnjacima za izbornu krađu?”, upitao je narodni poslanik Nebojša Vukanović.

Vlada RS je prodala svoja potraživanja u Birču za 42 miliona KM, a kupac potraživanja je Pavgord Foča, i tu objašnjenje završava premijer RS, Radovan Višković.

“Da li je donio pare od kuće, da li je od nekoga posudio itd, ja nemam takve informacije niti bih trebao da imam. Ako postoji bilo kakava sumnja, nemam ništa protiv da se ispita. Moje učešće, dil s bilo kim, a posebno kupovina izbora, bilo šta drugo, je u sferi špekulacija, poluinformacija. Tačno da je pao profit Alumine iz Zvornika, to je nešto što treba da zabrinjava Vladu RS”, naveo je.

Poslovanje Alumine nije u nadleženosti Vlade RS, objašnjava resorni ministar. Nekadašnja Glinica iz Zvornika, iako privatna firma, ipak je bitna zbog toga što zapošljava preko 1000 radnika u regiji Birač.

“Imate periode kada sve ide jako dobro, imate period stagnacije. Moguće da je sada nastupio taj nepovoljni period koji se možda zajedno desio kada je ta grupa preuzela upravljačka prava… Tek po okončanju stečajnog postupka moći će se govoriti o tome kakvo je pravo stanje u tom preduzeću i kakva mu je budućnost”, rekao je ministar industrije i rudarstva RS, Petar Đokić.

Iz Binga bez odgovora na postavljena pitanja, iz Pavgorda bez komentara. Možda ne komuniciraju s medijima ali međusodno itekako. Džambićeva firma Ingram iz Srebrenika preuzela je 20% udjela u Pavlovićevom Novom rudniku mrkog uglja „Miljevina“.

Oni koji prate proces, poput novinara Capitala Darka Momića, objašnjavaju:

“Kapital i kriminal ne poznaju granice, nije neprirodno da je vlasnik Binga kao vlasnik najuspješnije firme u BIH pomogao Gordanu Pavloviću, koji je nama rekao da su oni u prijateljskim odnosima i da bi njemu zbog ljudskosti i čestitosti dao i bubreg”, izjavio je.

Pavlović je od lokalnog fočanskog švercera kafe i goriva, izrastao u trgovca, koji je kupovao državnu imovinu u stečaju, pa do po mnogima jednog od glavnih tajkuna bliskih SNSD-u. Bavi se nekretninama, rudarstvom, građevinom, a često se u javnosti špekuliše o njegovim vezama sa podzemljem, čime se pravosuđe nije bavilo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!