Halilović: Sportisti su pod pritiskom, mentalno zdravlje ne smije biti tabu

Košarka 22. nov 202214:16 0 komentara
N1

Vijest da se nogometaš Zrinjskog iz Mostara ubio potresla je BiH. S kakvim se depresivnim stanjima suočavaju sportaši, šta je razlog pritiska s kojim se često ne mogu nositi i kako potražiti stručnu pomoć, za N1 je govorio kapiten Košarkaške reprezentacije BiH Miralem Halilović.

Na početku je izrazio saučešće porodici nogometaša Zrinjskog rekavši kako je o ovoj temi apsolutno teško govoriti i da je to na Balkanu još uvijek tabu tema.

“Smatraš se slabićem ako otvoriš tu temu. Nismo razbili svijest o tome koliko je to bitno. Imamo sportiste koji su pred izazovima, imaju ogroman pritisak, odricanja. Moderno doba je donijelo i društvene mreže koje donose enorman pritisak na sprotiste. Stvaraju im pritisak, vrijeđaju ih, ako su odigrali neku lošu utakmicu. To se ne može kontrolisati. Klubovi vrše pritisak jer žele da igrač ima najbolje performanse. Pritisak je isto zbog egzistencije. To se nakuplja i to je nešto što moderan sport nosi sa sobom. Sportisti ne traže dovoljnu količinu pomoći zbog tih problema”, kaže Halilović.

Kaže kako ljudi ne razmišljaju o njima kao onima koji imaju posao i porodicu, već vrijeđaju i prijete, a to ostavlja traga na sportašima.

“Rijetko razmišljaju da je to naš život i da smo sve zapostavili zbog toga. Sve u životu uložimo u to i ako te neko vrijeđa zbog toga, to ostavlja snažan trag. Vremenom se izoliraš, ne čitaš, ali mentalno je to pritisak. U košarci je to često da ugovore potpisujemo na godinu dana. Moraš biti odličan, obezbijediti statistiku da nađeš klub, ne znaš gdje ćeš živjeti, koja je to država, koji kontinent. Porodica putuje s tobom, i njima je problem. Mnogo novca ne može spriječiti depresiju”, mišljenja je.

“Potražio sam pomoć”

Depresija i mentalni problemi ne biraju žrtvu i ne poznaje one koji imaju velike novce. Ako se ne potraži pomoć, imaćemo tragične posljedice.

“Ja sam osobno prije šest godina potražio pomoć sa Renatom Barić, psihologinjom iz Zagreba. Nisam imao velikih problema, ali sam htio srediti glavu da budem bolji igrač i osoba, da mi sport ne gradi privatni život. Preporučio bih svima da to urade, mozak je mišić i treba ga trenirati. Psiholozi imaju određene vježbe koje bi vam pomogle da pripremite mozak na sve pritiske koji nisu laki. Može pomoći sportisti da na sportskom i privatnom planu unaprijedi vještine kako bi se znao nositi sa tim”, kaže.

Tragedija u Mostaru: Fudbaler Zrinjskog počinio samoubistvo

Zamolio je sve koji osjete problem da razgovaraju sa prijateljima, roditeljima, braćom, sestrama.

“Ja sam se otvorio svojoj ženi, ona mi je pomogla da nađem stručnu pomoć i to je bio moj prvi korak. Na svakodnevnoj bazi trenirate i igrate odlično i onda u roku jedne sekunde desi se povreda i sve što ste radili pada u vodu. Gubite sve i počinjete od nule. To su izazovi koji su mentalno najteži. Prva tri dana pitaju kako si, nakon toga ostajete vi i porodica i kreće mentalna borba da se oporavite. To je bio jedan od najtežih mojih izazova. To je nešto što u tom dijelu predstavlja veliki problem i na to ne možete uticati. Igrač Zrinjskog je prolazio kroz slične stvari i to vam ubije volju za životom. Klubovi često ne pokazu empatiju da vam pomognu. Negdje i i grači dobiju i otkaze nakon povreda i jako teško se nositi s tim”, zaključio je Halilović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!