Karić iskazala podršku djevojci iz Jablanice: “Enisa je naša heroina”

Vijesti 09. aug 202313:42 0 komentara
Facebook

U bosanskohercegovačkom gradu Jablanici danas će se održati protesti nakon što je vlasnik hotela Jablanica pretukao radnicu, Enisu Klepo, koja je tražila platu. Kako su naveli organizatori protesta, ovim žele izraziti punu podršku Enisi Klepo, radnici koja je pretučena, ali i svim drugim ženama koje su žrtve nasilja. Enisu Klepo je danas posjetila i podržala gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić koja je poslala snažnu poruku.

Karić je na svom Facebook profilu podijelila fotografiju sa Enisom Klepo koju je posjetila u njenoj kući.

Enisa Klepo je naše dijete. Dijete Jablanice, dijete Sarajeva, dijete časnih roditelja i svakog poštenog čovjeka Bosne i Hercegovine. Ima 28 godina, diplomirala je na Pravnom fakultetu. Radila je na recepciji hotela Jablanica, za platu od 700 KM.  Kada je trebala biti isplaćena za svoj rad, brutalno je pretučena od strane vlasnika hotela. Enisa je heroina. Uprkos povredama smogla je snage pozvati svoje roditelje i policiju. Svojom hrabrošću pomogla je i drugim ženama koje trpe bilo kakvu vrstu nasilja da dignu svoj glas“, navela je gradonačelnica Sarajeva u svojoj objavi.

Nadalje Karić je naglasila kako “svi svi mi imamo zadatak, heroini Enisi dati priliku da radi u svojoj struci. Enisa i mnogi njeni vršnjaci to zaslužuju.”

Ističe da “zlotvor” koji je pretukao ne zaslužuje niti jedno slovo prostora. U istoj objavi je apelovala na nadležne organe da ga procesuiraju.

Dok se vraćam u Sarajevo, mislim na riječi Enisinog oca koji kaže.. “pazili smo, odgajali, školovali dijete.. naučili je da časno i pošteno radi.. da bi je neko maltretirao i prebijao..” Ljudi, dignimo glas, na Enisinom mjestu sutra može biti bilo ko od nas!“, zaključila je Karić.

Protest koji je najvljen u Jablanici danas organizira Udruženje žena Nere u saradnji sa Udruženjem žena Most Jablanica, Udruženjem Dignitet Mostar, Udruženjem Inicijativa građanki i građana Mostar, Udruženjem žena Univerzum Mostar i Udruženjem Ja bih u EU iz Sarajeva.

Protesti će se održati danas, u srijedu, u 18 sati. Okupljanje je u ulici Doljanka ispred stare kasarne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!